Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 17. 15:20, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Zajlanak a Péteri-tó rekonstrukciós munkálatai

Zajlanak a Péteri-tó rekonstrukciós munkálatai

Hosszú előkészítői munka és engedélyeztetések után több hónapja zajlik a Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása.

A Kiskunsági Nemzeti Park, a petőfiszállási önkormányzattal szorosan együttműködve, 2018-ban a KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 kódszámú pályázat keretén belül több mint 300 millió forintot nyert a tó rekonstrukciójára. A szakemberek a napokban tartottak bejárást a helyszínen és kijelölték annak a kopjafának, illetve időkapszulának is a helyét, amely a beruházásnak állít majd emléket, melynek felavatását szep­temberre tervezik. A helyszíni szemlén részt vett Lenkei Róbert, megyei önkormányzati képviselő is, aki támogatásáról biztosította a beruházást.

A Projekt legfontosabb eleme a Péteri-tó medrében létesült kereszttöltések elbontása és a vízkormányzást szolgáló műtárgyak felújítása. Ennek a nagyszabású munkának az első lépéseként megtörtént az 1-es és a 2-es tó között húzódó gáton a fák kivágása és a területről való lehordása. Ezzel párhuzamosan a nádas visszaszorításának érdekében megtörtént a kijelölt részek nádvágása.

A gát elbontási műveletei folyamatban vannak, melynek eredményeként kialakulhat a természeteshez hasonló, egységes meder. Az így kialakuló egységes tómederben újra beindulhatnak azok a folyamatok, melyek következményeként természetes úton visszaszorulhat az egyre terjedő vízparti növényzet. Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője elmondta, hogy a feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával oldják meg a vízutánpótlást és a vízvisszatartást.

Továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta, ezzel is növelve a terület természetességét. A már meglévő tanösvények és kilátó mellé pedig újabb kilátót és madármegfigyelőt épít a nemzeti park a jelen pályzatból. Tiszavölgyi Gábor, a kivitelezés vezetője szerint jó esély van arra, hogy jövőre már a megújúlt környezetben látogathassák a tavat az idelátogatók.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere arról számolt be, hogy a Péteri-tó helyreállítási projektjéhez kapcsolódva a két szomszédos település – Pálmonostora és Petőfiszállás – közösen próbál pályázati forrást találni a tó környékének fejlesztésére.

A Vándormadarak nyomában című pályázatból többek között tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon halad majd keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel, valamint épülne még egy tóba nyúló profi fotósles a természetfotósok számára.

(Forrás: petofiszallas.hu))

Címkék: Péteri tó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA