Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 26. 15:00, szombat | Külföld
Forrás: Tisztajövő

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává.

Korábban nagy sikernek lehetett tekinteni, amikor a Carbon Recycling International (CRI) egy olyan megújuló metanolt fejlesztett ki, ami a benzinnel keverve bio üzemanyagként szolgált. A vállalat a több városban és az izlandi erőművekben is hasznosította felfedezését, most azonban egy egészen új terület felé fordultak.
A CRI folyamatosan arra törekszik, hogy kereskedelmileg és gazdaságilag életképes módját dolgozza ki a szén-dioxid csökkentésének, miközben megújuló energiát termelnek vele. Az izlandi erőműveik és geotermikus energiatermelő egységeik után a vulkánokból szeretnének új típusú üzemanyagot kifejleszteni, amely a jelenlegi vezérigazgató szerint óriási potenciállal rendelkezik.
A módszer célja, hogy a vulkánok kitörésekor keletkező óriási energiát használják fel a szén-dioxid üzemanyaggá alakításához, ugyanis rendkívül magas hőmérséklet szükséges a gáz transzformálásához. Az ötletnek minden pozitívuma és a benne rejlő lehetősége ellenére van néhány komoly nehézsége is, többek között rendkívüli költségessége.
Továbbá a fosszilis tüzelőanyagok piacán lévő, még mindig óriási versenyhelyzet nehézzé teszi, hogy egy megújuló, tisztább energiaforrás tartósan versenyezhessen velük, annak ellenére, hogy a pozitív tendenciák és ellenpéldák is megjelentek már.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése