Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 08. 15:11, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Volt diákjai nyomtattatták ki Juhász István legújabb könyvét

Volt diákjai nyomtattatták ki Juhász István legújabb könyvét

Juhász István: Történetek Petőfi Sándor életéből címmel megjelent legújabb könyvét mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban március 7-én.

A könyv különlegessége, hogy nem a Városi Könyvtár, nem magánkiadásban és nem alapítványi támogatással jelent meg, hanem volt diákjainak támogatásával látott napvilágot a valódi eseményeken alapuló kötet.

Juhász István, városunk díszpolgára, a gimnázium volt tanára Petőfiről nagyon sokszor és sokat tud mesélni, de minden egyes alkalommal új oldaláról ismerjük meg elbeszéléseiből a nagynevű költőt és szabadságharcost – mondta a könyvbemutató nyitányaként Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató.

Sőt nemcsak mesélni tud nagyon sokat róla, hanem számos könyvének is ihletője Petőfi Sándor életútja. Így például katona költészetét a Szolgáltam én Mars uramnál (2009), a Még közelebb Petőfihez (2010) című kötetei, szerelmes költészetét A szerelmes Petőfi (2011), a Szerelem a síron túl is (2018) című könyveivel mutatja be, persze teszi mindezt személyes hangvételű, színes kifejezőerővel, melyeknek minden pici darabkája hozzájárul a mi sajátos Petőfi-képünk alakulásához.

A könyvbemutatón Gémesné Endre Erika a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tanára a kötet megjelentetését támogató volt diáktársai nevében szólt az egybegyűltekhez.

- 30 év nagy idő. Egy egész nemzedékváltás végbemegy alatta. 1988 és 2018 között éppen három évtized repült el, ami az én és egykori osztálytársaim életében az érettségi bizonyítvány megszerzése óta eltelt sok-sok évet jelenti. Középiskolás éveinket a Móra Gimiben töltöttük és osztályfőnökünk Juhász tanár úr volt.
Juhász tanár úr, akinek anélkül volt a szó legnemesebb értelmében vett tekintélye közöttünk, hogy a hangját egyetlenegyszer is felemelte volna velünk a négy év alatt.
Juhász tanár úr, akitől szavakat, verseket, gondolatokat és érzelmeket tanultunk, amelyek ma is ott vannak gondolatainkban és viselkedésünkben. Juhász tanár úr, aki bár nagyon régen és úgy sugározta felénk Petőfi és Arany költészetéhez való rajongását, hogy mi feltétel nélkül fogadtuk el irodalmi nagyságukat.
Juhász tanár úr, aki már 30 évvel ezelőtt arról ábrándozott, és álmodozott, hogy majd a nagy diófa árnyékában versekkel és írással tölti a tanítás utáni éveit. Ez az álma már valóra vált. Számos, a tanár úr által írt mű állít emléket Petőfi költészetének és munkásságának. Ma ez a sorozat hivatalosan is gazdagabb lesz egy alkotással, a Petőfi Sándor életéből ihletődött történeteket tartalmazó kötettel. Reméljük, hogy a történetek eljutnak az irodalmat, és Petőfit már szerető olvasókhoz, vagy olyanokhoz, akik e kötet gondolatai által szeretik majd meg Petőfi személyiségét és ezáltal műveit
– zárta gondolatait a tanárnő.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.