Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 08. 16:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Visszatér a mozikba a klasszikus Vuk

Visszatér a mozikba a klasszikus Vuk

A néhai Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából június 22-én visszatér a magyar mozikba a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló legismertebb rajzfilmklasszikusa, a Vuk.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig tematikus Vuk-napot rendeznek június 18-án.
A Pannonia Entertainment filmforgalmazó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Vuk-napon kiállítással, gyermekprogramokkal, animációs műhely-foglalkozással, könyv- és DVD-vásárral, pódiumbeszélgetéssel és vetítésekkel várják az érdeklődőket az Urániában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az animációs rövidfilm-különlegességek mellett levetítik az 1981-ben készült Vuk digitalizált, felújított változatát, amely június 22-től Magyarország szerte újra a mozikba kerül.

A Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rajzpályázatot is hirdet óvodás és kisiskolás gyerekeknek. A részletes pályázati felhívás a www.facebook.com/VukFilm oldalon olvasható, amelyen a beküldött rajzokat közzéteszik és a közönség is szavazhat. A rajzpályázat beküldői között családi mozijegyeket, könyvjutalmakat, DVD-kiadványokat, Vuk-moziplakátokat és további ajándéktárgyakat sorsolnak ki.

A közönségszavazás három nyertese egy-egy 4 személyes családi belépőt nyer az Állatkertbe és a legszebb alkotásokat az Urániába meghirdetett ünnepi programon is kiállítják.

A Vuk-nap kávéházi programokkal kezdődik. A BABtér - Budaörsi Animációs Bázis - nyitott foglalkozásán a gyerekek kipróbálhatják a legkülönfélébb technikákat a rajz-, a báb-, a gyurma-, a legó- vagy a papírkivágásos animáción át a digitális rajzfilmkészítésig.

A Vuk-nap kiállításán Dargay Attila eredeti rajzait, karakterterveit és storyboardjait (képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveit) tekintheti meg a közönség. A képeket Henrik Irén, Dargay özvegye és állandó operatőr alkotótársa biztosítja az esemény számára.

A legismertebb rajzfilmek, köztük a Vuk, a Lúdas Matyi és a Szaffi karaktertervei mellett kuriózumként láthatók lesznek olyan filmekhez készült rajzok is, amelyek végül nem valósultak meg. Az Uránia Kávéház különtermében Dargay Attila rövidfilmjeiből vetítenek. A három nyúl, a Dióbél királyfi és a Variációk egy sárkányra mellett a Vuk készítését is bemutató Pannónia Anno című filmből is vetítenek részleteket.

Délután az Uránia dísztermében átadják a rajzpályázat közönségdíjait, majd a tematikus nap háziasszonya, Henrik Irén beszélget a rajzfilm kulisszatitkairól Pogány Judit színművésznővel.

Dargay Attila június 20-án lenne 90 éves.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során