Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 20. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Végzetes kortyok

Végzetes kortyok

Karácsony előtt huszonegy beteg került kórházba a Hajdú-Bihar megyei Szerep községből a pancsolt alkohol fogyasztása után.

Közülük egy középkorú nő és egy 18 éves, háromgyermekes asszony életét vesztette. Tavaly novemberben Dámócon öten haltak meg metil-alkohol-mérgezésben.

Alattomos szer a metil-alkohol vagy más néven metanol, faszesz. A megtévesztésig hasonlít az etil-alkoholhoz, ugyanolyan sűrű, átlátszó folyadék, s a színében, szagában sem különbözik tőle. Az iparban nagy mennyiségben használják szerves oldószerként, többek közt szélvédőmosó folyadékot gyártanak belőle – és sajnos e rendkívül mérgező folyadékot italok hamisítására is
használják.

– Mint más mérgeknél, a metil-alkohol esetében is igaz, hogy minél nagyobb mennyiség kerül belőle a szervezetbe, annál inkább képes súlyos, akár halálos mérgezést okozni – figyelmeztetett Zacher Gábor toxikológus az M1 egyik műsorában. Hozzátette: a metil-alkohol egyébként elenyésző, egy százaléknál is kisebb arányban előfordulhat az alkoholos italokban, ez a mennyiség azonban meg sem kottyan az egészséges felnőttnek – persze mértékletes fogyasztást feltételezve. Ám ha az elkortyolt szesz nagyobb töménységben tartalmazza, akkor már egy deci is nagyon gyorsan rosszullétet, súlyos esetben halált okozhat. A metil-alkohol azért rendkívül veszélyes, mert a szervezet ugyanúgy próbálja lebontani, mint az etil-alkoholt, de a folyamat során formaldehiddé alakul, ami erős sejtméreg. Károsítja a májat, a vesét, tartós vakságot okozhat (a formaldehid gátolja a szem ideghártyájában található, a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét, aminek következménye a sejtek pusztulása), és erős idegméregként hat. Súlyos esetben a szervezet működése felmondja a szolgálatot. Fontos tudni, hogy a metanol a bőrről és a légutakból is képes felszívódni, már a párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodáshoz
vezet. Hogy kinek milyen mértékben árt – tehát az egyéni tolerancia –, tág határok között változik, nincsenek olyan határértékek, ami alapján megmondható, hogy mekkora mennyiség milyen károsodásokat okoz.

Jó lenne, ha a tragikus esetek nem ismétlődnének meg, mindenki komolyan venné a figyelmeztetést:csak megbízható helyről származó, zárjeggyel ellátott szeszes italt vásároljunk! A minőségi áruk – bár jóval drágábbak a pancsolt italoknál – ellenőrzött alapanyagokból, megfelelő minőségbiztosítás mellett készülnek.

HA MEGTÖRTÉNT A BAJ

  • Aki gyomorfájdalomra, hányásra, szédülésre, látási zavarokra panaszkodik, a légzése nehézzé válik, s tudható, hogy alkoholt vagy valamilyen alkoholos folyadékot (esetleg szélvédőmosót) fogyasztott, gyanakodjunk a metil-alkohol-mérgezésre.
  • Tegyük félre az üveget, amiből ivott, és azonnal hívjuk a mentőket.
  • Ha a mérgezett személy eszméletlen, a mentők érkezéséig helyezzük stabil oldalfekvésbe, szükség esetén kezdjük el az újraélesztését.
  • Amennyiben magánál van, és az italfogyasztás legfeljebb 1-2 órán belül történt, a hánytatás is segíthet.
  • Gyakran itatnak a beteggel egy pohárka tömény (40-50%-os) alkoholtartalmú italt. Ilyenkor a szervezet az etil- és a metil-alkoholt egy időben – ugyanazzal az enzimrendszerrel – kezdi lebontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatását kevésbé képes kifejteni.
Címkék: pancsolt ital

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.