Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 05. 13:11, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Vegye a szívére!

Vegye a szívére!

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy karácsony táján hirtelen megugrik az infarktussal kórházba kerülők száma.

Aki odafigyel a figyelmeztetésre, miszerint a szívinfarktus és a stroke kockázatát növeli a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlsúly, a stressz, a magas koleszterinszint, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, az alváshiány – sőt, mint az újabb kutatások kiderítették: az éjszakai munka, a szmog, az alváshiány, de még a válás is –, talán meg sem lepődik azon az információn, hogy az év bizonyos időszakai is előidézhetnek szívrohamot vagy agyi katasztrófát.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy karácsony táján hirtelen megugrik az infarktussal kórházba kerülők száma. A téli időjárás ugyanis nemcsak a kedvünkön hagy sötét nyomot, hanem a szívet is megterheli. A hidegben az erek összehúzódnak, ami megemeli a vérnyomást, s a vér is gyorsabban alvad. Az esetleges fizikai megterhelés pedig csak tetézi a bajt. Ezért gyakori például a megerőltető hólapátolást követő szívroham.

De nem csak a zimankó az oka az ünnepek alatt megsokasodó halálos infarktusoknak.

A betegek az első panaszokat észlelve gyakran azzal az ürüggyel halogatják az orvoshoz fordulást, hogy nem akarják elrontani az ünnepet. A már meglévő szívpanaszokat pedig tovább súlyosbítja, hogy karácsonytól szilveszterig hajlamosak vagyunk sokat és egészségtelenül enni, a szokásosnál több alkoholt fogyasztani, s ezek mind külön terhet jelentenek a már meggyengült szívnek (a gyomorról nem is beszélve).

Végül a szeretet ünnepének napjaiban a lelki tényezőkről sem szabad megfeledkezni. Jelentősen megnöveli például a stroke esélyét a stressz, a depresszió, a mindennapokra árnyékot vető pesszimizmus. Hírek szerint kimutatták, hogy azok közül, akik negatívan, ellenségesen látják a világot, kétszer annyian kapnak gutaütést, mint a pozitívan gondolkodó társaik.

BESZÉDES SZÁMOK
Magyarországon évente 45-50 ezer ember kap szélütést. Minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A felnőtt lakosság fele túlsúlyos, negyede magas vérnyomással él, 4,6 százaléka nagyivó. Minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedés miatt hal meg. Mindezek dacára, a magyarok négyötöde elégedett az egészségi állapotával.

TUDTA?
A nőknél nagyobb a stroke, de kisebb az infarktus kockázata – ez a férfiak esetében éppen fordítva van.

MIT JAVASOL AZ ORVOS?

  • Kerülje a túlzott fizikai megterhelést, az érzelmi stresszt.
  • Mértékkel bánjon az alkohollal. A túlzott ivás pitvarfibrillációt, szívritmuszavart okozhat, ami fokozza a szívinfarktus és stroke kockázatát. A krónikus alkoholizmus pedig a négyszeresére növeli a gutaütés rizikóját.
  • Hideg időben öltözzön rétegesen.
  • Oltassa be magát influenza ellen. A fertőző betegségek és a láz megterhelik a szívet. Ha mellkasi fájdalmat tapasztal, mihamarabb keresse fel az orvosát.
  • Fontos, hogy a magas vérnyomásban szenvedők törekedjenek a 140/90 alatti értékre. A vérnyomás felső értékének minden 10 Hgmm-rel történő csökkentése mintegy 30, míg az alsó érték 5-6 Hgmm–es mérséklése 42 százalékkal mérsékli a stroke esélyét.
  • Az életmódváltás mellett gyógyszerekkel is megelőzhetőek a szív- és érrendszeri problémák. Az acetil-szalicilsav bizonyítottan gátolja a vérlemezek összetapadását, ezáltal segít megelőzni a vérrögök képződését. Rendszeres szedése mellett ritkábban fordul elő szívinfarktus és szélütés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.