Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 11. 14:25, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Védett ökopark óvja meg madaraink otthonát

Védett ökopark óvja meg madaraink otthonát

Madárbarát ökoparkot adtak át május 10-én ünnepélyes keretek között Kiskunfélegyházán, a Bankfaluban.

Országos viszonylatban ritkaságnak számító ökoparkot hoztak létre városunkban, melynek ünnepélyes átadására stílusosan „A madarak és a fák napján” került sor.

Az újjá varázsolt költőtelepen a gyurgyalagok, partifecskék és molnárfecskék fészkelőhelye mellett denevérodú, hamarosan pedig süngarázs, rovarhotel és gyíkvár is létesül.

Az átadáson az ünnepség főszereplői is szép számmal képviseltették magukat és hangos csicsergéssel, fütyörészéssel köszönték meg a nyugodt életteret és költési lehetőséget.
- Ez ma már egy védett ökopark, amit az év egyik legszebb napján, május 10-én, a madarak és a fák napjának tiszteletére adunk át a madaraknak és a természetszerető gyerekeknek, felnőtteknek – mondta el az átadáson Meizl Ferenc a helyi Madárbarát klub vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt napokban Afrikából megérkeztek ide a színpompás gyurgyalagok és a partifecskék.

- Sokan jöttek, mert az előző évben ötven pár partifecskének közel kétszáz utóda itt született. A gyurgyalagok kevesebben vannak, de elbűvölő szépségük okán és az ember egészségére veszélyes rovarok, darazsak gyérítésével igazán indokolt, hogy megvédjük költőhelyüket – magyarázta a szakember.

A madárbarát klub vezetője örömmel mesélt az ökopark megvalósításának hátteréről is. Egyedülálló az országban az, ahogy a kiskunfélegyházi képviselő-testület pénzt – erőt – energiát feláldozva küzdött azért, hogy az itt élő, ide hazatérő madaraknak biztonságos élőhelyük legyen, és az ide látogató természetszerető emberek kulturált körülmények között ismerhessék meg a természetvédelem legújabb eszközeit.

Városvezetésünk megvásárolta a szóban forgó területet, bekerítette, majd a madaraknak hasznos termést adó cserjékkel, fákkal ültette be és öntözőrendszert épített ki. A munkálatokban oroszlánrészt vállalt Ódor László osztályvezető, aki a közfoglalkoztatottakkal pótolhatatlan szerepet töltött be a költőtelep létrehozásában. A madarak gondozásából számos szomszédságban élő család kiveszi a részét, akik rendszeresen ellátják tollas barátainkat friss ivóvízzel is.

Az ökoparkban a dombtetőn helyet kapott egy állvány is, melyen tizennégy műfészek és fecskepelenka is kínálja a helyet a molnárfecskék fészkeléséhez.

- Remélhetőleg a városban is egyre többen követik ezt a példát és a fecskeállományunk létszáma végre elkezd gyarapodni - mondta bizakodóan Meilzl Ferenc.

Olasz Anitától a Kiskunfélegyházi Tourinform Iroda vezetőjétől az átadáson azt is megtudtuk, hogy a fészkelőtelep előtt egy információs táblát helyeztek ki, amelyen a gyurgyalagokról, a partifecskékről és a molnárfecskéről olvashatnak az érdeklődők. Anita büszkén mesélt arról a QR-kódos mobilapplikációs rendszerről is, amely az országban egyedülálló mintaprojektként indult el a közelmúltban Félegyházán és a város nevezetességeit – mostantól a fészkelőhelyet is - hivatott bemutatni az idelátogatóknak. Aki tehát még több információt szeretne megtudni a madarakról, annak nincs más dolga, mint hogy a táblára került kódokat mobiltelefonjával leolvassa, és már böngészhet is kedvére a felvillanó oldalon.

(Képek: Vajda Piroska)

Címkék: ökopark

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM