Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Október 07. 12:21, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Városunk díszpolgárára Fekete Jánosra emlékeztek

Városunk díszpolgárára Fekete Jánosra emlékeztek

Október 5-én, az Ótemplom kertben található emlékműnél elevenítette fel Tóth Gyuláné a 10 éve elhunyt Fekete János helytörténész, Petőfi- és Móra-kutató életét és munkásságát.

- Minden család, egy város, egy iskola nevében vannak olyan személyek, akikre emlékezve egy pillanatra megállunk, összegzünk, és előremutató gondolatokat fogalmazunk meg. Mindig voltak, vannak munkásságukkal jó ügyet szolgáló emberek, kik küzdelmének eredménye mindig valamilyen alkotás. Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Holló László, Szántó Piroska és Dr. Mezősi Károly büszkeségei városunknak, melléjük mi félegyháziak Fekete János néptanító, Petőfi- és Móra-kutató, helytörténész nevét is mindig idézzük. Hiszem, hogy Fekete János, a kedves János bácsi is itt van most velünk.

Fekete János az életre szóló útravalót a Kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben kapta dr. Takács Béla tanárától és dr. Mezősi Károly igazgató úrtól a néprajzkutatás és a történelemtudomány területén. De zenélt, orgonált és a sport is meghatározó volt egész életében. A tanítóképzőtől olyan hatalmas szellemi örökséget kapott, amely egész életpályáján végigkísérte.

Fekete János élete során munkája nagy része az oktatás, a kultúra területéhez kötődött. Több mint fél évszázadik meghatározó alakja és formálója a helyi kulturális közéletnek. A pályáját tanítóként kezdő, majd a közigazgatás területén a kulturális éret irányításában dolgozva kötelezte el magát a város megismerésére, értékeinek feltárására. Nemcsak tevékeny részese, de aktív irányítója is lett szűkebb és tágabb környezete közművelődési életének – mondta az ünnepségen Tóth Gyuláné, aki Fekete Jánost közel ötven évig ismerte.

Az emlékező beszédet követően a megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit a Lantos Györgyi szobrászművész által készített dombormű lábánál.

Az emlékezést Dr. Tóth Ákos tárogatón előadott zenéivel tette ünnepélyesen meghitté.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.