Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Június 02. 16:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Utazz 20 évet a múltba Juhász István könyvével!

Utazz 20 évet a múltba Juhász István könyvével!

Kiskunfélegyháza díszpolgárának Szerváctól Ábrahámig címmel alkotott könyvét ismerhették meg az érdeklődők május 31-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Városunk polgármestere, Csányi József nyitotta meg a könyvbemutatót ünnepélyes szavaival, majd átadta a szót a mű szerzőjének, Juhász Istvánnak.

A könyv – noha nem önéletrajzként íródott - 20 évet ölel fel azokból az időkből és azokról a helyszínekről, amelyeknek az író is részese volt. A Nyomi nevezetű grundon játszótó történetek egy városszéli kis utca fiúcsapatának mindennapjairól szólnak. Stílusát tekintve egészen egyedinek mondható a mű, lírai elemekkel tarkítva, a széppróza hagyományait folytatva íródott meg körülbelül 3 év alatt. Nem mondható tipikusan családregénynek, de nem is önéletrajz a szó legszorosabb értelmében. „Egy darabka belőlem, amit örömmel osztok meg az olvasókkal” – vallotta róla Juhász István. Azt is elárulta a könyv kapcsán, hogy megalkotásával és megjelenésével régi gimnáziumi álma vált valóra.

A könyvbemutatón megtudhattuk azt is, hogy Juhász István hagyományosan, golyóstollal veti papírra a fejében megszülető történeteket, s ezeket unokái digitalizálják. A bemutatott könyv borítóját Szabó Ildikó a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium művésztanára készítette. Különös ékköve a műnek egy régi fénykép, melyen az író látható édesanyjával és a húgával. Ezzel a fotóval Juhász István tisztelegni szeretne édesanyja előtt, akiről egyébként az egyik főszereplőt mintázta. S ahogyan az édesanyja vonásai megjelennek a lapokon, úgy a könyv többi szereplője és hőse is az író lelkéből érkezik az olvasó elé. Talán épp ezért ajánlható minden korosztálynak a tartalmas, de mégis könnyeden szórakoztató kisregény.

A „Szerváctól Ábrahámig” című könyvet a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Művelődési és Szociális Bizottsága és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület támogatásával adtak ki és megvásárolható a könyvtárban.

A bemutató estet a Móra Ferenc Gimnázium tanárai: Karácsonyi Melinda, Kovácsik Zita és Fekete Zoltán színesítették műsorukkal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.