Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 12. 10:20, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Út menti keresztek Kiskunfélegyházán

Út menti keresztek Kiskunfélegyházán

Olvashatjuk a szépen kivitelezett könyv borítóján, melynek bemutatóját április 12-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották.

Egy olyan kiadvány születését ünnepeljük, amelyről azt mondhatjuk, hogy hiánypótló mű. Régi adóssága Kiskunfélegyházának ez a könyv a városunkról megjelent írások sorából – mondta köszöntőjében Rosta Ferenc alpolgármester.

- Kiskunfélegyháza újkori történetében szinte azonnal megjelentek ezek a vallásos jelképek a településről ki- avagy bevezető utakon. Sajnos sok elpusztult az idők folyamán, megsemmisült a történelem viharaiban, de azért még ma is találunk szép számmal út menti kereszteket. Kereszteket állítottak a települést átszelő négy országos út mentén is a város kapuiba. Így teljesen természetes volt az, hogy a lovas kocsikon vagy éppen az apostolok lovukon útra kelve, biztonságban akarták tudni magukat hosszabb-rövidebb útjaikon. Többek között ezért is tekintettek megkönnyebbüléssel az út mellett felállított keresztekre, melyekből bizony akadt szép számmal. Majd állítottak később egyének és családok is köszönet, vagy hálaadásképpen saját birtokukon az elmúlt két évszázadban. Az út menti keresztek - mint megállóhelyek - lehetőséget adtak a megpihenésre, rövid elmélkedésre, a hívő emberek egyszerű szavaikkal elmondott, rövid fohászaira, melytől a megnyugvást remélték. Sajnos a mai kor embere a nagy rohanásban észre sem veszi suhanó járművéből ezeket a megállásra hívó jelképeket. De akik a város környékén hosszabb gyalogos sétát tesznek, vagy kerékpáros kirándulásra indulnak, azok rátalálhatnak ezekre a keresztekre, melyek közül néhány – felújított állapotában – különös szépségében ragyog, míg mások dacolva a múló idővel, még várják újjászületésüket.

Többen foglalkoztak már ezen keresztek történetével, a keresztállító családok, egyének históriáival, de igazi, hiánypótló, látványos kiadvánnyá csak dr. Tarjányi József nagyszerű képanyagának felhasználásával és többek rendszerező munkája révén vált. Ez a kiadvány jele annak, hogy a ránk rótt, vigyázó felelősséget bizony fel kell vállalnunk, hiszen a spirituális értékük mellett városunk helytörténetének is becses emlékei ezek.

Az exkluzív kivitelű, sok érdekes információt és fotóanyagot tartalmazó könyvet Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a könyv lektora ismertette a népes számban megjelent érdeklődőkkel.

Az eseményen Izer Klaudia, a Constantinum Intézmény végzős diákja közreműködött.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.