Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2017. Szeptember 28. 07:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Üresen tátongó ólak egy lajosmizsei férfi tanyáján

Üresen tátongó ólak egy lajosmizsei férfi tanyáján

Soha többé nem akar libát tartani...

Évtizedekig foglalkoztak szerződéses libaneveléssel. Egyik legutóbbi partnerük jelentős összeggel tartozik nekik, az ügy bíróságra került - adta hírül a Szabad Föld. A lajosmizsei Bujdosó Mátyás és felesége elpanaszolták, miként égették meg magukat.

Őszi fényben úszik a lajosmizsei Bujdosó farm. Ide hallatszik az autópálya morajlása, folyamatos a forgalom. A takaros tanyán viszont csönd honol, üresen tátonganak a libaólak. Pedig nem is olyan régen nagy élet zajlott itt: sok ezer gágogó szárnyast nevelt a család. Évtizedek óta ebből éltek, tisztességesen gazdálkodtak. Hullámvölgyek persze akadtak, legtöbbször önhibájukon kívül, de túltették rajta magukat. Ha nem is volt könnyű továbblépniük, egyszerűen nem maradt más választásuk. Most azonban betelt a pohár, az igazukért bírósághoz fordultak.

– Becsapott bennünket az integrátor – kezdi a történetet Bujdosó Mátyás. – Harminc éve ismerjük, sose akadt vele probléma. Szerződéses viszonyban voltunk, és mindig megkaptuk a járandóságunkat.

Eleinte egy cégnek dolgozott, majd önállósította magát, s ekkor kezdődtek a bajok. Nem kötött velünk szerződést, hiába kértük, hogy írjuk meg. Mindig csak halogatta. Az egyik szállítás után azt mondta, másnap délután hozza a papírokat. Aztán eltűnt, a telefont sem vette fel.

Bujdosó Mátyásné az általa vezetett összesítéseket mutatja. Az integrátor 2012-ben és 2013-ban kétszer két állományt (egyenként öthatezer libát) helyezett ki hozzájuk.

Kezdetben fizetett valamennyi pénzt a jószágok ellátására, majd hosszas unszolásra átutalt egy bizonyos összeget, de az éppen csak fedezte a fenntartási költségeket. Ezt követően a család lényegében ingyen dolgozott, mert többé egy fillért sem láttak a partnerüktől. Bujdosó Mátyás elhatározta, hogy néhány baráti tanú kíséretében felkeresi az adósát orosházi lakásán. Úgy tűnt, sikerül békésen rendezniük a helyzetet.

Született egy kézzel írott elszámolás, amelyet a későbbiekben több alkalommal kiegészítettek. Végül 2014. január 8-án kölcsönösen aláírtak egy feljegyzést a tartozásról, de korántsem a teljes összegről, mert arról hallani sem akart az integrátor.

Mivel ezután sem egyenlítette ki az átadott számlákat, Bujdosóék hivatalos útra léptek. A közjegyző által kezdeményezett felszámolás sem hozott eredményt – az adós nem ismerte el a tartozását –, ezért perré alakult az ügy. Sajnos arról nem volt tudomásuk, hogyha úgynevezett elállással élnek, akkor a négy állatállomány felnevelése után járó teljes összeget kérhették volna.

A Kecskeméti Járásbíróságon nemrég megszületett az elsőfokú ítélet, amelynek indoka szerint „szerződéses jogviszony hiányában is jogi lehetőség van valamely kötelezettség fennállásának elismerésére”, azaz Bujdosó Mátyás az orosházi vállalkozótól jogosan követeli kamatostól a tanúk jelenlétében közösen aláírt feljegyzésben szereplő összeget. Természetesen felhívtuk az alperest is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott csak, hogy a bíróságra bízza a dolgot – és köszönés nélkül kinyomta a telefonkészülékét.

Nem ez az első eset, hogy Bujdosó Mátyás veszteséget könyvelt el. Még a termelőszövetkezeti idők végén egy tápmérgezés miatt pusztultak el a hizlalásra kihelyezett libaállományai, jelentős kára keletkezett. Évekig tartó pereskedés után megítélték neki a pénzt, de soha nem jutott hozzá.

Aztán a Hajdú-Bét csődje miatt került padlóra. Néhány éve, a károsultak kárpótlásakor kaptak valamennyit a kormánytól.

És most itt van az újabb anyagi kár… Nem csoda, hogy a gazdálkodó egészségét megviselték a történtek. Tavaly karácsony előtt súlyos infarktussal szállították kórházba, cukorbetegséget is megállapítottak nála. Azóta jobban van, gyógyszereken él, munkát azonban nem végezhet. Megszűnt a családi vállalkozás, szárnyasokkal soha többé nem foglalkoznak. Ezért látunk hát a tanyán elárvult libaólakat.

Fotó: Újvári Sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.