Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 23. 14:16, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napján

Ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én (pénteken), a Magyar Kultúra Napján ünnepi műsorra várták az érteklődőket a Móra Ferenc Művelődési Központba.

Kovács-Csonka Szilvia ünnepélyes köszöntőjét követően az egybegyűltek közösen elénekelték a himnuszt, majd Csányi József, városunk polgármestere mondta el a jeles naphoz kapcsolódó gondolatait.

"Mikor a kultúrára gondolunk, mindig azt vizsgáljuk meg először, hogy szűkebb környezetben milyen kapcsolódási pontja van annak. 1774-ben, mikor Kiskunfélegyházát mezővárosi rangra emelte Mária Terézia, a város a térség kulturális központjává is vált egyben. Ezen kulturális fejlődés során olyan kísérők segítettek bennünket, mint Petőfi Sándor és Móra Ferenc, akik egyben városunk szülöttei is voltak.

De napjainkat is segítik és kísérik a kulturális értékeket óvó és teremtő személyek és szervezetek, mint Kapus Béla és Juhász István tanár urak, a Móra Ferenc Társaság, a Petőfi Emlékbizottság, a Hollókör, a Széljáró Balladás Együttese, a Padkaporos Táncegyüttes, vagy a Rocktár. Így lehetséges az napjainkban, hogy kulturális örökségünket ne csak megőrizzük, hanem annak szerves részévé válva egy napon az általunk teremtett értékeket fogják majd utódaink őrizni és továbbadni gyermekeinknek."

Az ünnepi műsor a Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI Kicsinyek Kórusának előadásával kezdődött, akik Bartók Béla népdalgyűjtéseiből énekeltek, majd a Magyar Művészetért Díjas színművésznő, Meister Éva énekes-verses előadása következett. Magával ragadó, egyedülálló műsorával a magyar nép zivataros századait idézte fel a megjelenteknek. A magvas gondolatokat magába foglaló dalok és költemények után a könnyedebb stílus nyert tért a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesületének pompás koreográfiájának köszönhetően, akik "A víz szalad, a kő marad" című saját szerzeményű táncjátékukat adták elő.

A rendezvény zárásaként dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke szólt az egybegyűltekhez, arra bíztatva azokat, hogy legyenek büszkék minden magyar alkotóra a legkisebb gyermektől a legismertebb érett művészig, mert minden amit létrehoznak, az a mi életünkről szól és nekünk kedveskednek vele.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.