Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Augusztus 20. 16:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ünnepi mise a Szent István Templomban

Ünnepi mise a Szent István Templomban

Dr. Székely János, az Esztergom-budapesti Főegyház-megye segédpüspöke celebrálta ma (augusztus 20-án) az ünnepi szentmisét a Szent István templomban.

Sajnos az esős időjárás nem tette lehetővé a az új kenyér ünnepén a szentmise megtartását a templom előtt. Az utolsó pillanatban mégis úgy döntött Hajagos Gyula plébános, hogy a templom falai menedéket nyújtanak az eső elől az esernyők és a környékbeli fák alá megbújó embereknek. Hiszen a borongós idő ellenére is nagyon sokan elindultak otthonaikból, hogy részt vegyenek a Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepi szentmisén. Sőt az eső eleredése ellenére sem adták fel az elhatározásukat és türelmesen várták az ünnepség kezdetét.

Csányi József polgármester úr ünnepi beszédét még a templom előtt megtartotta, de az ünnepi misére már a templomban került sor. Majdnem mindenkinek jutott ülőhely is, hiszen jól mondja a szólás: "Sok jó ember kis helyen is elfér."

Dr. Székely János Esztergom-budapesti Főegyház-megye segédpüspöke celebrálta az ünnepi szentmisét, melynek magvas gondolatai magával ragadták az ünneplő közönséget. Hétköznapi példákon keresztül mutatta be a hit, a szeretet és a hála szerepét életünkben. A mai kor embere sajnos mindhárom tényezőtől eltávolodott. Legfőképp az utolsótól. Mindenhol csak panaszáradat fogad minket, holott hálásnak kellene lennünk mindenért amit kapunk az élettől, kapunk Istentől. Szent István mélyen hívő ember volt és szilárd hitére épülhetett meg csodálatos országunk, a mi hazánk. Tekintsünk hát úgy I. István királyunkra, mint példaképünkre. Merítsünk erőt az ő hitéből, aki az utolsó falat kenyerét is odaadta volna bármelyik éhezőnek.

A templomban csend és meghitt nyugalom terült szét, hallgatva a segédpüspök úr példabeszédét. Láthatóan nagyon sokan magukénak érezték az elhangzott gondolatokat és ennyi már elegendő ehhez a szép ünnepnaphoz, mely egyben az új kenyér ünnepe is.

A szentmise végén a gazdakörök az oltár elé járulva nyújtották át a frissen sütött, nemzeti színű szalaggal átkötött cipókat, hogy a segédpüspök úr megszentelje őket. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal elé vonult az ünneplők sora, ahol városunk elöljárói és Hajagos Gyula plébános úr felszeletelte a ropogós héjú kenyeret. Mindenkinek jutott egy megszentelt falat mindennapi ételünkből.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: