Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Szeptember 21. 16:08, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Ünnepélyes keretek között adták át Móra Ferenc mellszobrát

Ünnepélyes keretek között adták át Móra Ferenc mellszobrát

Szeptember 20-án avatták fel Rieger Tibor Móra Ferencet ábrázoló köztéri mellszobrát a Móravárosban.

– Móravárosi gyerekként nőttem fel. Ezeken az utcákon, tereken járva régi emlékek, történetek idéződnek fel bennem, ami melegséggel tölti el a szívemet. De eddig valahogy mindig hiányoltam itt valamit. Egy apró részletet a teljességhez. Ezt kapja meg most a városrész névadója szobrával – mondta az ünnepségen köszöntő beszédében Csányi József polgármester.

Mint ahogy azt dr. Tarjányi Józseftől a Petőfi Emlékbizottság elnökétől megtudtuk Rieger Tibor köztéri művei sok magyar városban megtalálhatók. Az ő munkáját dicséri a pannonhalmi bazilika millenniumi kapuja, a budai várban kiállított királyi palást, Kecskeméten a Szent István szobor, és több alkotás Győrben, amelynek bencés gimnáziumában a középiskolás éveit töltötte. Itt, a Batthyány parkban áll Móra Ferenc mellszobra is. Amikor felvetődött, hogy Móra szülővárosában is helye lenne ennek az alkotásnak, a művész örömmel ajándékozta az eredeti gipsz alkotást Félegyházának egy kiöntésre, ami Bozóki István kezei alatt meg is valósult.

Mielőtt a jelenlévők tiszteletük koszorúit, virágait elhelyezték a szobornál, dr. Réczi László, a térség önkormányzati képviselője idézte fel Móra Ferenc életét, munkásságát és Félegyházához kötődő viszonyát.

Az ünnepséget a Platán Utcai Általános Iskola és a Balázs Árpád Művészeti Iskola növendékei színesítették műsorukkal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.