Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2018. Június 06. 11:58, szerda | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok

A Kiskunságon előre megkomponált, pirotechnikával és elképesztő gépparkkal megtámogatott interaktív csatajelenetekbe lehet belecsöppenni a hétvégén - a napóleoni koroktól a második világháborúig.

Ezen a hétvégén a Bács-Kiskun megyei Kunszálláson ötödik alkalommal rendezik meg a Hadikultúra és Military Fesztivált. A pénteken rajtoló háromnapos rendezvény az első világháború befejezésének századik évfordulója és a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója előtt is tiszteleg.

A 20 hektáros helyszínként szolgáló Kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban

  • egyrészt különböző történelmi korok masírozó katonáit láthatjuk majd,
  • másrészt előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt interaktív csatajelenetek részesei lehetnek a napóleoni koroktól a második világháborúig, melyeket hagyományőrző önkéntesek sokaságával bonyolítanak le.

A közönségnek bejött a könnyedebb irány

A szervező HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület elnöke Kovács Imre budapesti sajtótájékoztatón számolt be a rendezvényról. „Fehér kesztyűvel és díszsortűzzel zajló megemlékezés helyett egy életszerű, könnyed hangulatot igyekszünk teremteni, ami könnyebben befogadható a ma emberének” – érzékeltette az elképzelés célját Kunszállás polgármestere. „A korábbi évek sikerei és résztvevők sokasága azt mutatja, hogy ez a gondolat sikeres volt – hangsúlyozta a főszervező.

Hozzátette, mindezt nagyban támogatja, hogy nagyon sok szempontból családbarát a fesztivál, mely hazaszeretetre és a hagyományok tiszteletére neveli a gyerekeket. Ennek részeként hagyományőrző katonai parádét egy Military gyermeknappal egybekötve bonyolítják le.

Elképesztő géppark áll össze Kunszálláson

A fesztivál súlyát jól jelzi, hogy több mint száz huszadik századi felújított katonai jármű érkezik majd Európából: köztük tankok, tüzérségi járművek, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, híradós és haszongépjárművek, melyek nem egy esetben páratlan, korábban nem látott kuriózumot jelentenek.

A 170 éves évfordulót meglovagolva idén az 1848-as/49-es magyar szabadságharcre összpontosít a rendezvény. Emiatt mindkét főnapon 48-as csatajeleneteket bonyolítanak le: ebben a császári seregek ütköznek meg a magyar hadsereg lovas és gyalogos katonáival.

Ugyanakkor egy második világháborús csata is helyt kap Kunszálláson, melyben német szövetségesek csapnak össze az orosz katonákkal. Lesz továbbá egy elképzelt erdei úton kialakuló konfliktus, melyben egy német tiszti különítmény szembe találja magát egy könnyű amerikai szakasszal. Mindkét csapat korabeli motorkerékpárokkal és fegyverezetekkel igazodik a korhoz viseletben és járműparkban is.

Címkék: Harcászati, military

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 25. 15:43, kedd | Helyi

Így hat a testre, ha éhgyomorra edzünk

Vajon tényleg igaz a felvetés, miszerint ha éhgyomorra indulunk el edzeni, több kalóriát fog elégetni a testünk mozgás közben?

2018. Szeptember 25. 15:29, kedd | Helyi

3 arany, 2 bronz a nágocsi Duatlon Ranglistás versenyen

2018. Szeptember 25. 13:03, kedd | Helyi

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán.

2018. Szeptember 25. 12:35, kedd | Helyi

Megjelentek a permetező drónok a mezőgazdaságban

A magyar mezőgazdaság az elmúlt években hatalmas fejlődésnek indult, folyamatosan nőtt az ágazat kibocsátása, de még mindig van hová fejlődnie.