Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Október 20. 15:04, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Új Mercedes buszokkal bővült a Tanyaszolgálat

Új Mercedes buszokkal bővült a Tanyaszolgálat

Ma (október 20-án) indult útnak a polgármesteri hivatalból az a pár főből álló csoport Szegedre a Pappas Autószalonba, akik átvehették a pályázati pénzből vásárolt 2 tanyagondnoki buszt.

A Mercedes típusú kisbuszokat a Petőfi Sándor Városi Könyvtár mögött délután megtekinthették az érdeklődők.

2009. október elseje óta működik két tanyagondnoki szolgálat két főállású tanyagondnokkal a külterületen. Kiskunfélegyháza lakosainak számát tekintve kb. négyezren élnek külterületen, tehát nagyon fontos, hogy a tanyagondnoki szolgálat feladatkörébe tartozó dolgok megvalósíthatóvá váljanak nálunk is.

Legfőbb cél, hogy a külterületen élők az alapszolgáltatásokhoz és a különféle információkhoz hozzáférhessenek, és ne szenvedjenek hátrányt azokkal szemben, akik a város belterületén laknak.

A két tanyagondnoki körzetben még 2014-ben került beszerzésre 2 db Dacia Duster terepjáró személygépjármű, melyeket a fenntartó (pályázat nélkül) önerőből vásárolt. A fenntartás tapasztalatai azt mutatják, hogy a most megkapott járművek segítségével minőségi javulás érhető el a személyszállításban, továbbá a felmerült, de kapacitás hiányában eddig el nem látott gyermekutaztatás (elsősorban iskolákba) és a szépkorúak csoportos szállítása (pl. orvoshoz) valósítható meg hatékonyabban azonos vagy alacsonyabb járatszámmal.

A buszok megvásárlásához a sikeres pályázat jóvoltából megkapott 20.000.000,-Ft-ot az áfa összegével, azaz 27%-kal kellett megtoldania önkormányzatunknak, mely az önrészét alkotta a költségeknek.

Gálig Erzsébet a tanyagondnoki szolgálat újabb kitűzött céljairól is beszélt az autóbuszok átadásának kapcsán. Mivel a külterületen élők lélekszáma meglehetősen nagy (mint azt a fentiekben leírtakkor már számszerűsítettük), ezért szándékukban áll bővíteni a szolgálatot.

Ezzel kapcsolatosan régóta érlelődik az a gondolat, hogy az önkormányzat benyújthatna egy olyan támogatási kérelmet, amelyhez nem kell külön befogadás. A tanyagondnoki szolgálat most talált egy olyan lehetőséget, hogy méltányossági kérelem alapján normatívát is tudnak igényelni a működtetéshez. Ezzel az üggyel előre láthatólag ősszel tudnak előre lépni, de folyamatosan azon dolgoznak, hogy még legalább egy körzetet be tudjanak indítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.