Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 25. 09:13, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Tűzön kovácsolt hangok

Tűzön kovácsolt hangok

E címmel hallhattuk május 24-én este Zsirmik István doromb művész fantasztikus előadását a Miénk itt a tér szabadtéri kiállításon.

Az esten közreműködtek Fülöp Tibor doromb készítő kovács, Zsirmik István doromb művész, Oláh Kornél „DJ. Kory” – zenei performansz.

Mint tudjuk, a doromb pengetéssel és fúvással megszólaltatott egyszerű hangszer. Eredete az ősidőkbe vész, alapját a megpecegtetett és rezgő fapálca adja, melynek hangját edénnyel vagy jelen esetünkben szájüreggel is fel lehet erősíteni. Egy keretből és az arra rögzített rugalmas nyelvből áll, melynek anyaga legtöbbször acél, némely változata bambuszból vagy más rugalmas anyagból készül. Mind az idiofon hangszerek, mind az aerofon hangszerek közé besorolható. Ma már a világ minden táján ismerik, fából, levélből, bambuszból és csontból is készülhet, de a vasból, acélból készültek a legtartósabbak. Ilyen hangszereket az ásatások tanúsága szerint először minden bizonnyal a kelták, germánok használtak. Az 1900-as évek elején hazánkban elterjedt gyermekjáték volt, jellemzően cigány kovácsok készítették.

Mint ahogy a doromb történetéből következtetésként levonható, jobbára népi muzsikusok használják. Ezúttal azonban Zsirmik István nemcsak a népzene szerelmeseinek mutatta be, hogy mire képes ez az egyedülálló hangszer, hanem a fiatal generációt célozta meg. A magával ragadó előadáson bebizonyította, hogy a legmodernebb zenei irányzatokkal is jól összesimítható a népi hangszer dallamvilága.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.