Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 30. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük a patikáknak

Többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük a patikáknak

Biztosítani kell a valódi többségi gyógyszerészi tulajdont a közforgalmú patikákban: 2017. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdonrésznek meg kell haladnia az 50 százalékot.

A patikusi tulajdoni hányad emelését fokozatosan írta elő a jogszabály, a vonatkozó törvény értelmében 2014. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdonrésznek meg kellett haladnia a 25 százalékot, míg 2017. január 1-jétől többnek kell lennie 50 százaléknál. Ha ez a feltétel nem teljesül az előírt határidőre, az a működési engedély visszavonásával jár.

December 12-én fogadta el az Országgyűlés a kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítását, amelyet előzőleg Áder János államfő a gyógyszerforgalmazási törvény megváltoztatása miatt megfontolásra visszaküldött a Háznak.

Az Országgyűlés végül úgy módosított a jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg. Emellett rögzítették az ügyfél és az ügyvéd közti kommunikáció sérthetetlenségét is.

A salátatörvény emellett – a köztársasági elnök kifogásai által nem érintett változásokkal – a tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről is szól.

Így a jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolták.

Szabályozták azt is, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére. Ezzel lehetővé válik az egészségügyi válsághelyzet és vészhelyzeti ellátás részletes finanszírozási szabályainak megalkotása, rendeletalkotás az egészségügyi intézmények különböző terrorfokozatokhoz illeszkedő tevékenységére vonatkozóan, továbbá az egészségfejlesztési irodák finanszírozására vonatkozó részletszabályok megalkotása.

Egyértelművé tették továbbá az egészségügyi szolgáltatók számára a leletkiadás szabályait annak érdekében, hogy a beteg szabályozott módon – minden intézményben ugyanolyan eljárással – ismerhesse meg az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeit.

Címkék: gyógyszerész, patika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.