Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 19. 17:10, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Többet ér, ha az ember okosan boldogtalan, mintha oktalanul boldog… (Aranykoporsó)

Többet ér, ha az ember okosan boldogtalan, mintha oktalanul boldog… (Aranykoporsó)

Ma (július 19-én) Móra Ferenc születésének 137. évfordulójára emlékezett városunk.

„Ebben a kis nádfedeles házban látta meg a napvilágot 1879. július 19-én a remekes szűcs Móra Márton és kenyérsütögető asszony Juhász Anna gyermekeként a kis Móra Fercsike a család nyolcadik gyermekeként 137 évvel ezelőtt. A későbbi lírikus, író, újságíró, régész, muzeológus. Senki nem tudhatta még akkor, mi már most tudjuk, hogy az útja a hallhatatlanságig vezetett. A család aggodalommal, féltéssel teli örömmel fogadta, hogy eltemetett kisgyermekeik után újra gyermekáldás köszöntött rájuk.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a Móra Emlékházban az emlékező közönséget Kapus Béláné a Móra Ferenc Társaság ügyvezető elnöke. Az ünnepség az író írásaival végigkísérte Móra Ferenc életének fontos állomásait a nádfedeles háztól a hallhatatlanságig.

Útjának első állomása a szülő ház volt. Az írót mindig szoros szálak fűzték szüleihez. Nagyra becsülte életüket, fáradozásaikat, gyermekeikért hozott áldozataikat, gondoskodó szeretetüket. Nehéz sorsuk ellenére mindhárom felnőtt korú gyermeküknek: Istvánnak, Ferencnek és Juliannának diplomát adtak a kezükbe. Később családja is ugyanilyen bensőségesen jelenik meg műveiben. Hőn szeretett lányához, Pankához szóló levelét Vészits Andrea, az író dédunokája olvasta fel az emlékező közönségnek.

Móra Ferenc nevelőiről, tanárairól is jó szívvel emlékezik, s a műveiben megjelenő tanítók alakját a hallhatatlanságba emelte. Ezekből az írásokból Rosta Ferenc, városunk alpolgármestere olvasott fel. Az író életének másik fontos állomása újságírói tevékenysége volt, melyből Dr. Luchmann Zsuzsanna által meríthettek ízelítőt az ünnepségen megjelentek, egyik vezércikk felolvasásával. Múzeumigazgatói munkái, ásatásai szintén jelentős helyet foglaltak el Móra életében. Erről a munkájáról egy különleges, kötetben meg nem jelent írását a Szegedről érkező Dr. Kürti Béla olvasta fel.

Szintén Móra Ferenc sokszínű alkotói tevékenységének mozzanatait idézték fel Jenes Györgyné, Móra István dédunokája, Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató, Kőháziné Kovács Mária, Kovácsik Zita, Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója, akik egy-egy mű felolvasásával röpítették vissza a múltba a megjelenteket.

Az ünnepség zárásaként városunk elöljárói, a Móra Ferenc Társaság, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Kiskun Múzeum és az MSZP helyi szervezetének képviselői elhelyezték tiszteletük koszorúit a szülőház falán, majd a Móra szobornál.

Címkék: emlékezés, Móra, Vészits

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.