Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 27. 19:01, szombat | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Több tonna veszélyes só

Több tonna veszélyes só

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csomagolása szerint csökkentett nátriumtartalmú sót rendelt vissza a boltokból a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal.

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csomagolása szerint csökkentett nátriumtartalmú sót rendelt vissza a boltokból a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih). A közérdekű bejelentésre, illetve a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felkérésére indított sóvizsgálat megállapította, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében történt a szabálytalanság: az idén összesen 13,3 tonna vákuumozott só gyártásánál használtak kálium-kloridot, változó arányban.Előfordult, hogy az állati takarmányba való, vélhetően szennyezett anyag aránya 100%-os volt. A túlzott káliumbevitel kedvezőtlen hatású lehet a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, ezért az összes idén gyártott tételt visszahívják és megvizsgálják - adta hírül a hivatal. A megbízhatatlan technológiát alkalmazó, gondatlan gyártót feltehetően bírság megfizetésére kötelezik majd. A "csökkentett nátriumtartalmú vákuumsó" fogyasztása nem biztonságos - figyelmeztet a Nébih -, azt a vevők vigyék vissza a vásárlás helyére.

Káliumra szüksége van a szervezetnek, átlagosan 3-4 grammot fogyasztunk belőle naponta, zöldségekkel-gyümölcsökkel, magvakkal vesszük magunkhoz. Ám a túl sok kálium megterheli a vesét, a szív működését is megzavarhatja, izomgyengeséget okozhat - főleg az idős emberek, a vesebetegek és egyes gyógyszereket szedők számára jelent kockázatot. A tiszta kálium-klorid íze keserű.

A dolog pikantériája, hogy a világhálón már régóta keringenek olyan "összeesküvés-elméletnek" tűnő írások, amelyek a káliumklorid-mérgezés lehetőségére figyelmeztetnek. Sokan ezért csak a Himalája-sóban bíznak. Egy biztos: a kálium és nátrium egészséges aránya fontos a szervezet számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.