Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Október 20. 18:04, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Tematikus műsorokkal készül az M5 október 23. alkalmából

Tematikus műsorokkal készül az M5 október 23. alkalmából

Tematikus műsorokkal készül október 23. alkalmából az M5; szerda este többek között a Tumbász Ákos és Forró Mariann szerelmi történetét feldolgozó Szerettünk volna még élni című dokumentumfilmet láthatják a nézők

- mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

Az október 23-i programban szerepel Wittner Mária életét bemutató portréfilm Hóhér, vigyázz! címmel, amelyből megismerhetik a nézők, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek - hangsúlyozta a csatornaigazgató.

Ezen kívül bemutatják az Avanti ragazzi di Buda című dokumentumfilmet. Elmondta: az Avanti ragazzi di Buda / Előre budai srácok a Lazio római labdarúgócsapat törzsszurkolóinak a csapatindulója, amelyet szolidaritásuk kifejezéseként komponáltak az 1956-os pesti srácok emlékére, de azóta is ezt az indulót éneklik. A 27 perces film ennek a dalnak a történetét dolgozza fel - tette hozzá.

Az M5 élőben közvetíti a Zeneakadémiáról az 1956-os központi megemlékezést, majd Erdőss Pál Budakeszi srácok című történelmi drámáját vetítik. A nap folyamán pedig folyamatosan láthatók lesznek rövid személyes visszaemlékezések 1956-ról az Én '56-om címmel. A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából azonos címmel meghirdetett pályázatra érkezett legjobb történetekből láthatnak a nézők válogatást - tette hozzá.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy az ünnepi programban szereplő Szerettünk volna még élni című dokumentumfilm a csatorna saját gyártásában készült.

Csizmár Edina, az M5 kulturális csatorna vezető szerkesztője, a Szerettünk volna még élni című dokumentumfilm rendezője elmondta: az alkotás egy eddig ismeretlen 1950-es évekbeli szerelmi történetet dolgoz fel, amely bemutatja a korszak kegyetlen megtorlásait. A nézők megismerhetik két ember viszontagságos életét, azt, hogy a történelem miként tudta befolyásolni és tönkre tenni az életüket, de kiderül az is, hogy napjainkban miként fejeződik be ez a história méltó megemlékezéssel.

A rendező Tumbász Ákos és Forró Mariann megható és megrázó történetével Borvendég Zsuzsanna történészen keresztül ismerkedett meg, akinek több tanulmánya és cikke is megjelent a témáról.



Szeptemberben vettek végső búcsút a több mint 90 éves Forró Marianntól, akit a 301-es parcellában helyeztek örök nyugalomra, férje mellé. Mint mondta, Forró Mariann családja számára is ismeretlen volt a történet: sokáig nem beszélt róla senkinek, csaknem harminc év kellett ahhoz, hogy a rokonság tudomást szerezzen a tragikus eseményekről.

Csizmár Edina kiemelte: Borvendég Zsuzsanna történész elmondása alapján Forró Mariannból több évtized alatt sem múlt el az 1950-es években beleivódott félelem. Akkoriban folyamatosan megfigyelték őket és nem mindennapi események áldozatává váltak: tudtukon kívül kreált kémhistóriába keveredtek, erre vonatkozóan pedig a hatalom szisztematikusan bizonyítékokat gyártott.

Kifejtette: a történetből kiderül, hogy Tumbász Ákos költői lelkű fiatalember volt, aki lázadó gimnazistaként a füzeteibe rendszerellenes verssorokat firkált, a hatalom ezért tekintett rá ellenségként. Forró Mariann gyakorló katolikusként ugyancsak rendszerellenesnek számított akkoriban. A köréjük szerveződő koncepciós kémper megbénította a mindennapjaikat, miközben mindkettőjükben mindvégig élt a remény egy szebb és jobb jövő iránt, hogy boldogan éljenek és családot alapítsanak. Egyházi esküvőt kötöttek, de ezt akkoriban nem ismerték el. Forró Mariann a férje kivégzéséről csak a kiszabadulása után szerezett tudomást. Haláláig nem tudta feldolgozni és lezárni ezt a tragédiát: nem kezdett új életet - magyarázta a rendező.

Hangsúlyozta, hogy egy konkrét emberi történet bemutatása révén a fiatalokhoz közelebb kerülhetnek ennek a sötét korszaknak a megtorlásai és viszonyrendszerei.

Elmondta azt is, hogy eredeti forrásanyagok segítségével dramatikus, játékfilmes elemek felhasználásával mesélik el a történetet: eredeti levelezéseken, archív fotókon, az Állambiztonsági Levéltár hiteles dokumentumain, iratain és történelmi visszaemlékezéseken keresztül. A film címe is Tumbász Ákos halála előtt írt búcsúleveléből való - tette hozzá.

Címkék: M5, műsor, október 23

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során