Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 28. 20:55, péntek | Helyi
Forrás: Szűts Tamás

Tavaszi Tárlat a Stefánia Palota parkjában

Tavaszi Tárlat a Stefánia Palota parkjában

2017. április 21-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Stefánia Palotában a Tavaszi Tárlat 2017. A kiállítás szokatlan módon szabadtéri, és az érdeklődők a gondozott, gyönyörű parkban láthatják a műtárgyakat.

Ez a második alkalom, tavaly az Őszi Tárlat nyitotta a sort. A kiállítás kurátora és ötletgazdája, Klacsmann Péter az idén is levélben kereste meg a Magyar Szobrász Társaság tagjait, köztük Szűts Tamást is. Az alkotásokról képeket kértek a válogatáshoz és a helyek megtervezéséhez. A tárlat anyagát és a posztamenseket – tekintettel arra, hogy általában nagy és nehéz darabokról volt szó-, saját darus tehergépkocsi szállította a helyszínre. A Stefáni Palota elegáns és gondozott parkja méltó környezete a szabadtéri kiállításnak, megjelenésével a reneszánsz kastélykerteket idézve. A kiválogatott 23 alkotó munkái kölcsönöznek egyéni hangulatot szeptember 30.-ig a parkban sétálóknak, vagy az ott megpihenőknek.
A megnyitó ünnepség a Palota dísztermében zajlott. Itt megjelentek a támogatók – A Honvéd Kulturális Egyesület, A HÍD Kft- képviselői, valamint Wohlmuth István a XIV. kerület kulturális tanácsnoka, akik megosztották a kiállítással kapcsolatos gondolataikat, véleményüket, terveiket. Elismeréssel méltatták Klacsmann Péter kurátori munkáját és a kiállítás színvonalát ( a kiállítók között elég magas a Munkácsy –díjasok száma). A megnyitó színfoltját a tekerőlanttal kísért katonadalok- genius loci-, adták.
Zárásként virtuális tárlatvezetésre invitált a kurátor. A jelenlévő alkotók a meghívón szereplő névsor szerint a kivetítő előtt mutathatták be alkotásaikat, az azokhoz vezető utat, mondhatták el véleményüket.
Szűts Tamás kiskunfélegyházi szobrászművész két alkotása látható ez alkalommal; a „Ha meghal a nap” című és „A teremtés második napja” (…az első nap megteremté az Úr és szétválasztotta a sötétséget és a világosságot, a második napon a Földet és a vizet). Ez utóbbihoz a kecskeméti Nagy Dezső műhelyéből kikerült üveg is felhasználásra került.
A Stefánia Palota parkja és a műtárgyak napsütésben, esőben és szélben is szeretettel várják az érdeklődőket szeptember végéig.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit