Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 04. 19:19, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Tavaly még könyvet is írt a szépkorú Erzsike néni

Tavaly még könyvet is írt a szépkorú Erzsike néni

Mihály Jánosné, Erzsike néni a héten ünnepelte 90. születésnapját. Ez alkalomból városunk nevében Balla László alpolgármester köszöntötte fel otthonában november 3-án egy csokor virággal.

Erzsike néni megmutatta kézimunka gyűjteményét és elmesélte, hogy régebben még nagyon sok gobelint készített, mostanában azonban csak keresztöltésekkel hímez, mert a keze sajnos már nem a régi.

Büszkén mutatta a szekrényben lapuló, keretbe foglalt gobelineket, melyeket többször elvitt már kiállításra a család Erzsike néni kérésére. Fia Mihály azt is elárulta, hogy ilyenkor mindig Erzsike néni válogatja össze a képeket és nagy izgalommal készül az eseményre. Személyesen nem jelenik meg a kiállításain, de az arról készült képeket szívesen megnézegeti a számítógépen.

Azt is megtudhattuk, hogy még a mai napig megvarrja az elszakadt, kifeslett ruhákat és az apróbb javításokat sem bízza másra.

Minden nap saját maga főz, és nagyon figyel az étkezésére. Tartósítószeres élelmiszerekből szinte semmit nem fogyaszt, vegetát nem használ, és a sóval is mértékletesen bánik.

Erzsike néni imádja a madarakat, ezért egy etetőt is elhelyeztetett fiával az ablakában. Van egy kedvenc galambja is, ami rendszeresen ott táncol a párkányon, de rajta kívül csapatostul érkeznek a verebek és cinkék is felváltva. Büszkén mesélte Erzsike néni, hogy tavaly egy könyvet adatott ki szülőföldjéről, Alsópéteriről, amelynek elkészítése teljes mértékben családi munka. Egy dedikált díszpéldánnyal még Balla László polgármestert is megajándékozta a szépkorú asszony.

S noha nagyon sok nehézséget szabott rá a sors élete során, mégsem adta fel soha, mosolyogva küzdött meg minden kitűzött célért. Próbált alkalmazkodni minden élethelyzethez és kereste azokat a tevékenységeket, melyekkel kiteljesedhet élete. A kézimunka ezt a szerepet tökéletesen betöltötte, napjainkban pedig az unokák tanítgatása tölti el boldogsággal. A gyerekek pedig örömmel lesik el a Mama ügyes öltéseit. Bevallása szerint Alsópéteriről is azért született meg az általa alkotott könyv, hogy az utókor számára fennmaradhasson a szülőföldjéről valami. A képekkel gazdagon illusztrált könyvből megismerheti az olvasó a ma már Pálmonostorához tartozó Alsópéteri egykori életét. A sorokat olvasva szinte ott érzi magát az ember egy-egy szüreti- vagy fosztóbálban, érzi a Bagi-malom körül tekergő szelet az arcán és látja maga előtt a Patai tó víztükrének szikrázását.

Természetesen Erzsike néni élete is beleszövődik a sorok közé, a kedvenc tanítók alakjai mellett és a borzalmas háború viszontagságainak árnyékában. A kedves, humoros megfogalmazás mellett sok-sok információ és képanyag teszi érdekessé és izgalmassá minden korosztály számára. Erzsike néni pedig épp ezt szerette volna elérni: átadni mindazt az élettapasztalatot, amit a 90 év jelent.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.