Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 10. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Szűts Tamás több, mint egy alkotóművész

Szűts Tamás több, mint egy alkotóművész

A XIX. Félegyházi Libafesztivál keretei között nyitotta meg kapuit Szűts Tamás Még csak 65… című kiállítása a Kiskun Múzeumban.

Tóth Gyula meghitt gitárkísérettel előadott dalait követően Vas László köszöntötte a népes számban megjelent érdeklődőket. A tárlatot Csányi József polgármester nyitotta meg.

A 65. születésnapját ünneplő Szűts Tamás alkotói pályája közel 50 évvel ezelőtt Szegeden kezdődött egy kiscsikó agyagszobrával. Útja ezután a városban legszínvonalasabbnak számító Tábor utcai képzőművész szabadiskolában folytatódott, ahová egy koponya megmintázásával nyert felvételt. A szakma ismeretének bővítésével hamar elkészült az első érem Juhász Gyula verséhez, a Tiszai csend című műhöz. A portrék között pedig hamarosan kisfia arcmását is megmintázta. Munkája elismeréseként meghívást kapott több alkotótáborba, többek között az akkori Jugoszláviába is. Természetesen a szobrászat hátrébb szorult a család és a megélhetés mögé, de mindig volt helye a mindennapokban. Ahogy munkái egyre ismertebbé váltak, több megrendelést is kapott. Kiskunfélegyházán lassan 30 éve él és alkot. Tárlata annyiban egységes, hogy az elmúlt évtizedek alatt mind az ő kezéből kerültek ki, amelyek a „Még csak 65 év…” című kiállításon láthatóak. Munkái között találhatunk kitüntető érmeket, plaketteket, emléktáblákat, kisplasztikákat, emlékműveket, ivókutat és köztéri szobrokat. A felhasznált anyag tekintetében is sokoldalú: fa, kő, vörösréz, márvány, gránit, mészkő, bronz és újabban üveg, illetve ezek kombinációi.

A mondanivalók között versek, érzelmek, és az emberek életében sorsdöntő események villannak fel, a tragikustól a mosolyfakasztóig. Közterületeken és közintézményekben, bel- és külföldön 32 munkája található. A szakmai kamarák közül a Magyar Szobrász Társaság tagja és vezetőségi tagja is. Kollektív kiállításokon eddig több mint 170 alkalommal vett részt, míg önálló tárlata a XIX. Félegyházi Libafesztivál alkalmával megnyílttal elérte az 50-et. Budapesten jelenleg is megtekinthető a Stefánia Palotában a Tavaszi tárlaton a parkban két munkája szeptember 30-ig, de az Őszi tárlaton is lesz anyaga októbertől. Közgyűjtemények közül a Kiskun Múzeumban és a kecskeméti Cifra palotában is találhatók az alkotásaiból. 2013-ban Kiskunfélegyháza város képviselőtestülete elismerő oklevelét vehette át. Kiskunfélegyházán 14 alkotása található – mondta el Csányi József polgármester az alkotóművészről a kiállítás megnyitásának kapcsán.

Minden bizonnyal sokakban felmerült már Szűts Tamás munkáinak láttán, hogy vajon melyik anyaggal szeret a legszívesebben dolgozni, vagy például mi inspirálja az alkotások elkészítésére. Kérdésünkre az alkotóművész elmondta, hogy az adott feladathoz leginkább illő anyagot próbálja kiválasztani és abból készíti el a művet. Így kedvenc alapanyaga nincs. Az inspiráció tekintetében pedig elmondta, hogy kétféleképpen történhet. Amit meglát és megtetszik neki, élményként személyesen él meg, vagy például egy verset olvasva próbálja meg illusztrálni a fejében megszülető gondolatokat. A másik inspiráció az, amikor felkérést kap. Utóbbi esetben a megrendelők elképzelését valósítja meg, mert az alkotóművész számára az a legfontosabb, hogy ők szeressék. Örömmel mesélte el azt például, hogy Dunavecsén az általa alkotott köztéri szobornál mindig van friss virág, ami azt jelenti, hogy az ott élők szívébe belopta magát a mű. A kiállítás egyes darabjait megtekintve ezen nem is lehet csodálkozni. Elmerengve előttük egyszer csak "mesélni" kezdenek...

Biztatok hát mindenkit a tárlat megtekintésére, hogy egy nagyszerű alkotó közel ötven évnyi szívből és lélekből készült munkáját megcsodálhassa, mely annyira sokoldalú, mint maga a művész.

A kiállítás megtekinthető szeptember 28-ig a múzeum nyitva tartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.