Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 02. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti

Szociálpolitikai javaslatcsomagot állít össze az Európai Bizottság

Szociálpolitikai javaslatcsomagot állít össze az Európai Bizottság

Szociálpolitikai javaslatcsomag összeállítására készül az Európai Bizottság - jelentette be Andor László, az európai uniós végrehajtó testület foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős tagja egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Mint elmondta, hasonló jellegű, több elemből álló dokumentumegyüttesben gondolkodnak, mint amilyet a bizottság április elején tett közzé a foglalkoztatáspolitika területén.
A válság szociális következményei "elég egyértelműek", szükség van további lépésekre a szociálpolitika témakörében - fogalmazott a magyar biztos. Ezek segítségével védenék és ösztönöznék a szociális beruházásokat a tagországokban.
Andor László elmondta, hogy az elmúlt félév a bizottság foglalkoztatási és szociális tárcájának szempontjából is nagyon intenzív időszak volt. Meghatározta tevékenységüket, hogy tavaly nyár végétől már egyértelmű volt: az európai gazdaság lelassul, és a tagországok egy része recesszióba csúszik.
Az idei első félévben végzett munka eredményei közül kiemelte a már említett foglalkoztatási csomagot, amely a következő időszak foglalkoztatáspolitikai reformjaira tesz javasatokat. A csomag egyebek között számba veszi a jövőben a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket, az uniós tagállamoknak pedig elsősorban a munkaerő-kereslet növelését elérni képes javaslatokat ad. A témáról szeptember elején nagyszabású konferenciát is rendez a bizottság Brüsszelben.
A félévben hozott további bizottsági munkaügyi döntések közül Andor László felhívta a figyelmet a megerősített gazdasági együttműködés jegyében készített úgynevezett országspecifikus ajánlásokra, amelyeket a bizottság tavaly után már másodszor készített el.
Emlékeztetett arra, hogy miután a fiatalok munkanélkülisége speciális problémaként a válság miatt még inkább előtérbe került, az ifjúsági foglalkoztatás fellendítésére külön javaslatot dolgoztak ki. Ennek célja javítani a képzés minőségét, fokozni a mobilitást, ösztönözni a fiatalok vállalkozásait, és hatékonyabbá tenni a strukturális alapok felhasználását mindezek érdekében.
A magyar biztos illetékességébe tartozott a vállalati szerkezetváltásokkal kapcsolatos jó gyakorlatok és lehetőségek gyűjteményét tartalmazó zöld könyv összeállítása, valamint a nyugdíjakról szóló fehér könyv kidolgozása is.
A kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos szabályozás javítására a bizottság szintén idén tett javaslatokat, beleértve a szociális jogok kérdését is. Ennek érdekessége, hogy az ilyen típusú jogszabályjavaslatok ügyében - az 2009-ben életbe lépett Lisszaboni Szerződés értelmében - a tagországok "sárga lappal" élhetnek, azaz jelezhetik a brüsszeli bizottságnak, hogy a témát nemzeti illetékességnek tartják. A tagállamok fele a jelen esetben élt is ezzel a lehetőséggel.
A tárca előtt álló feladatok között, a szociálpolitikai csomag mellett Andor László megemlítette, hogy az ifjúsági foglalkoztatással kapcsolatban még idén uniós szintű jogszabályi döntéseket kellene hozni. Ilyen téma az úgynevezett ifjúsági garancia és a gyakornoki programok jó minőségét biztosító keretszabályok megalkotása. Szintén napirenden vannak a gyermekszegénységgel kapcsolatos ajánlások. Készül a bizottság arra is, hogy a munkaidővel kapcsolatos uniós irányelv esetleg ismét a napirendjére kerül -- függően attól, hogy az uniós szociális partnerek egymás közti egyeztetési folyamata megállapodással zárul-e.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).