Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Január 23. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Szívükből szavaltak

Szívükből szavaltak

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát, melyet huszonnégy évvel később Erkel Ferenc zenésített meg.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredeshagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A nap megrendezésének ötlete Fasang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. Végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot és azóta rendre évente ünneplik meg ezt a napot.

Városunkban a kulturális eseményhez kapcsolódóan Himnusz szavaló versenyt hirdetett meg a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója középiskolás tanulók számára, melynek a Hattyúház adott otthont.
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár kamaratermében január 22-én (pénteken) tartott versenyt dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke nyitotta meg. Minden középiskolából kéttanuló jelentkezhetett a megmérettetésre. Öt iskolából mindösszesen kilenc tanuló vett részt a versenyen, mivel volt olyan intézmény, ahol csak egy tanuló mutatta meg tudását és rátermettségét. Minden szavaló két költeményt adott elő, először Kölcsey Ferenc Himnuszát,majd egy szabadon választott Petőfi Sándor verset.

Az óriási versengést szakmai zsűri tagjai (Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke, Laczkóné dr. Szabó Klára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Mayer Lászlóné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja) döntötték el, s mint mondtáknem volt egyszerű feladat, mert mindegyik diák tanúbizonyságot tett rátermettségéről és kivétel nélkül alaposan felkészülten érkeztek a versenyre.
A győztes első három helyezett oklevelet és könyvcsomagot kapott ajándékba, illetve három különdíj is kiosztásra került.Akik nem értek el helyezést, azok sem keseregtek, mert egy emléklapot és „A mi Petőfink” című kiadványt vihettek haza, melyre tekintve büszkén mondhatják, hogy kiálltak iskolájuk nevében egy nemes megmérettetésen.

A verseny eredménye:
1. helyezett: Tapodi István Béla, Kossuth Lajos Szakközépiskola
2. helyezett: Kovács Ferenc, Szent Benedek Gimnázium
3. helyezett: Barna-Pap Bianka, Móra Ferenc Gimnázium

Különdíjasok:

  • Varga Zoltán Szabolcs - Szent Benedek Gimnázium
  • Könyves Mirjam - Constantinum Gimnázium
  • Izer Klaudia Annamária - Constantinum Intézmény.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.