Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Április 19. 19:15, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Szemproblémák gyermekkorban

Szemproblémák gyermekkorban

Ma (április 19-én) érdekes és mindenki számára hasznos előadást hallhattunk Jégh Robertától a Betűbölcsi aktuális foglalkozásán.

Roberta mint optometrista érkezett a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmába, ahol hasznos tanácsokkal látta el az édesanyákat a gyermekeik esetlegesen fellépő látásproblémáival kapcsolatosan.

Megtudhattuk, hogy az újszülöttek 80%-a látási rendellenességgel jön a világra, mely a fejlődés során fokozatosan visszahúzódik. Általában azonban hét csecsemőből 1 esetében súlyosabb a probléma. Ez lehet kóros elváltozás (vakság, katarakta, veleszületett glaucoma) és lehet jóindulatú rendellenesség, mely egyszerűen korrigálható, hacsak nem társul anisometropával, mely kancsalságot vagy súlyosabb esetben amblyopiát is okozhat.

A szülők szerepe a kisgyermekek esetében óriási. 18 hónapos kor előtt a rugalmas látóidegeknek köszönhetően még viszonylag korrigálhatók a különböző látásproblémák. 2-6 éves kor között még nagy eséllyel, azonban 6 éves kor felett már nehezen gyógyítható az amblyopia.

Mikor kell szakemberhez fordulni:

  • Az első hetekben: a szem egészséges fejlődése miatt.
  • 4-6 hónapos korban: a szemmozgás ellenőrzése végett, hogy a kancsalságot idejében kiszűrjék.
  • 9-12 hónapos korban: a kancsalság és az ambylopia veszély elkerülése végett.
  • 18 hónapos és 2 éves kor között.
  • Iskolakezdés előtt: látásélesség vizsgálata, a bionukláris látás és a kancsalság szűrése miatt.

A szülők nyugalma
A szemüvegviselésre kényszerülő kicsik szülei gyakran aggodalmaskodnak a csemetéjük miatt. Az optikus feladata a szülők megnyugtatása. Részletesen ismerteti a szülőket a kezelés folyamatával és annak a gyermek szemének egészégére gyakorolt hatásával, ugyanis enélkül hajlamosak figyelmen kívül hagyni az utasításokat. A szülők gyakran attól félnek, hogy a gyermekük nem szokja meg a szemüveget. Ez azonban nem így van. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a kicsik szemüvegének kiválasztásánál az egészség és nem a küllem az elsődleges.

Eltér az arcfelépítés a felnőttekétől
A csecsemők arcfelépítése különbözik a felnőttekétől: lapos orrnyereg, lapos, kicsi orrcsont, pufók arcocskák, puha, kicsi fül, ami gyakran magasabban ül, mint a szemek. Éppen ezért speciális szemüvegre van szükségük. Azt is tudnunk kell, hogy a kisbabák szeme nagyon érzékeny az UV-sugárzásra. Egyéves kor előtt a szemlencse még nem képes kiszűrni a káros sugarakat, így az UVA-sugarak 90%-a és az UVB sugarak 50%-a eléri a retinát.

Első a kényelem!
A pontos illesztés határozza meg a szemüveg állását és a viselő komfortérzetét, továbbá a kezelés hatásosságát. A szemüvegkeret ne érintse az arcot, és ne szorítsa a baba fejét kétoldalról. Ügyeljünk arra, hogy a szemüveg szára pontosan a fül mögé kanyarodjon, és a szemüveg súlya egyenletesen legyen az arc azon felületén, ahol érintkezik az orral. A kisbabák arcfelépítése és látása gyorsan változik, ezért a szülőknek meghatározott időszakonként vissza kell menniük az optikushoz, hogy kicseréljék a szemüveget. (Átlagban 4-6 havonta 3 éves korig.)

A látásromlás a szellemi fejlődés rovására mehet
A gyermekek tapasztalataik 90%-át látás útján szerzik. Az újszülöttek látása nem tökéletes, 6 éves korukig folyamatosan fejlődik. A veleszületett látási rendellenességek korai megelőzéssel visszafordíthatók.
Az iskolás korú gyermekek esetében azonban a látási rendellenességek nagy része nem tűnik el nyomtalanul még kezelés hatására sem. A szemnek korrekcióra van szüksége. Általában az iskolában, írás, olvasás közben derül fény a gyermekek nagy részénél a látás problémára. Éppen ezért döntő fontosságú a korai megelőzés, hogy a szem erőltetés hatására ne romoljon!

Készüljünk fel a jövőre
Amint a látásproblémák nyilvánvalóvá válnak, fontos, hogy amilyen hamar csak lehet korrigálva legyen a gyermek szeme, hogy esélye legyen a normális továbbfejlődésre.

Hogyan válasszunk szemüvegkeretet?
Olyan szemüvegkeretet kell gyermekünknek választani, ami illik viselője arcformájához:

  • Szögletes arc: a szögletes szemüvegkeretek kihozzák az egyéniséget, míg a kerek vagy ovális formák lágyítják a vonásokat.
  • Hosszúkás, vékony arc: az ovális keretek szélesítik az arcot.
  • Ovális arc: mindenféle stílus jól áll, a klasszikustól a legvadabbakig.
  • Kerek arc: olyan keret a megfelelő, ami hosszítja az arcot, ez lehet szögletes vagy ovális egyaránt. Ajánlott elkerülni a széles kereteket, melyek szélesítik és vastagítják az arcot.
  • Háromszög arc: Nem megfelelőek a túl szabályos, szigorú formák és a macskaszem típusú szemüvegek. Ehelyett inkább kerekebb, halvány színű, diszkrét szemüvegek a megfelelőek (pl. keret nélküli szemüvegek.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.