Városlista
2019. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 02. 12:23, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Szavakkal ugyanúgy lehet bántani, mint fizikálisan

Szavakkal ugyanúgy lehet bántani, mint fizikálisan

Ezt az állítást próbálja szemléltetni a Weapon of Coice című szemléletformáló vándorkiállítás, mely a napokban nyílt a Móra Ferenc Gimnáziumban.

Magyarra fordítva: A te fegyvered a döntésed! című kiállítást a verbális agresszióról a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai a megye több településének középiskoláiban bemutatták már. Hozzánk január 31-én érkezett a Móra Ferenc Gimnáziumba.

- Magához a kiállításhoz kapcsolódik egy előadás és egy drámapedagógiai foglalkozás is. Mindezzel együttesen az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a fiatalok körében elharapózott verbális agresszióra, mely az internetes felületekre is kiterjed. Magával a kiállítási anyaggal azt szeretnénk érzékeltetni, hogy szavakkal ugyanúgy lehet bántani mint fizikálisan. Ezek a sérülések pedig ugyanolyan maradandóak, mint egy fizikai sérülés.

Az önismereti kérdőíven a gyerekek saját maguknak felmérhetik azt, hogy mi a saját hozzáállásuk ehhez a témához. Ha őszintén válaszolnak a kérdésekre, akkor megtudhatják, hogy ők milyen típusú csoportba tartoznak: problémamegoldó – konfliktuskerülő – bántalmazó – elszenvedő. Ezt az önképet kiegészítve az előadással és a kiállítási anyaggal óriási szemléletformáló hatással lehet a fiatalokra – nyilatkozta lapunknak Nagy Renáta a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes ház irodavezetője a kiállítás kapcsán.

Azt is megtudhattuk, hogy ez a program idén indult és Kiskunfélegyháza a második helyszín. A kiállítás anyagát egy amerikai fotográfustól kérték. A képeken fiatalok láthatók, akiknek az arcán vagy különböző testrészeiken olyan sérülés van lesminkelve, mintha fizikailag bántalmazták volna, erre a sérülésre pedig oda van írva egy szó (kövér csúnya, hülye stb.) A fotógráfus így próbálja érzékeltetni azt, hogy a szavakkal is mély sérüléseket lehet okozni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 19. 19:47, péntek | Helyi

Ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok 2020 szeptemberétől

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak

2019. Április 19. 19:42, péntek | Helyi

Elaludt a gépkocsi vezetője és felborult autójával

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy gépkocsi pénteken kora délelőtt az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, a 102-es kilométernél.

2019. Április 19. 19:30, péntek | Helyi

Az M5-ös autópályán súlyos baleset történt

Két autó ütközött össze pénteken kora délután az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kiskunfélegyháza térségében.

2019. Április 19. 18:00, péntek | Helyi

Több oka is lehet a tavalyi méhpusztulásnak

Tavaly júliusban néhány hét alatt több mint háromszáz hazai méhészet jelzett méhpusztulást, a szakma mintegy 10–20 százalékát érintette.