Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 29. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: vg.hu

Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén

Számlázási roham lehet szilveszter éjjelén

Éjfél előtti fizetőpincéri rohamot és terjedelmes számlákat is hozhat az éttermi vendégeknek a szilveszter, mivel éjfél után 27 százalékról 18 százalékra csökken a vendéglátás áfakulcsa.

Jövőre hasonló számlázási attrakciók várhatók a csúcsforgalom idején változó adókulcs miatt.

Van olyan étterem, ahol két pénztárgéppel, egy idei és egy jövő évi áfakulcsra programozottal készülnek a szilveszteri vendégseregre, de a legjellemzőbb az előrefizetéssel lefoglalható, illetve megvásárolható vacsoracsomag, az éjfélig lezárt számlák és az éjfél után nyitott újak terve. A Gundelben a 65 ezer forintos szilveszteri gálavacsorára előre befizetve tudnak foglalni a vendégek – tudtuk meg az étterem munkatársától. A belvárosi Rézkakas bistróban szilveszterezők 40-45 ezer forintos zenés-műsoros menüsorának árát is elkérik az est kezdetén, de nem az áfakulcs éjféli változása miatt – mondta Forgó Zsolt üzletvezető –, hanem azért, mert szilveszter éjjelén a kártyahálózat rendszerint lefagy az egyidejű fizetések miatt.

A másnapba átcsúszó fogyasztás számlázásának problémája nem is az éttermeket érinti tömegesen, hanem leginkább a bárokat, többnyire azokat, amelyek ételt is forgalmaznak (az alkoholos italok áfája nem változik, csak a helyben készült alkoholmenteseké). Néhány nappal szilveszter előtt nem mindenhol vannak tisztában azzal, hogy miként készüljenek a speciális számlázási feladatokra – erre utal, hogy tucatnyi helyre telefonáltunk, de nyilatkozni nemigen akartak. Vagy legfeljebb név nélkül, mint az egyik fővárosi szálloda illetékese, aki elárulta, hogy az állásfoglalásra várnak, amelyet a két ünnep közötti időszakra ígért a NAV. Ha ez nem érkezik meg, akkor élni fognak a jogszabály adta türelmi idővel, és a hajnali háromkor záró éttermükben a szilveszteri vacsoravendégek este hétkor megkezdett fogyasztása után a 2016-os adószabályokat alkalmazzák, mivel a fogyasztás időtartalmának túlnyomó része az óévre datálódik.

Egy másik vendéglátós az öt évvel korábbi tapasztalatáról mesélt, amikor az éjfél után 2 százalékkal megugró áfakulcs miatt este 11 körül udvariasan megkezdték a fizettetést, hogy lezárt számlákkal léphessenek az új évbe. A bárokban most is ez, illetve a kiszolgált tételek mindegyike utáni azonnali fizettetés lehet a megoldás. A változó áfakulcs szabályos számlázásának mikéntjéről a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkára, Böröcz Lajos elmondta: kérdésükre a NAV a bontott számlázást javasolta. Eszerint kétféle áfakulcsot alkalmazhatnak a vendéglátósok a fogyasztás időtartamának arányai szerint, az éjfél előtti és utánira bontva az összeget. Ez hosszú számlákat jelent, de nincs mit tenni: a törvénymódosítás akkor lép hatályba, amikor az éttermek tovább tartanak nyitva, átlagon felüli forgalom mellett.

Az érdekvédelmi szövetségnél úgy tudják, január közepére várható a NAV-tól részletes iránymutatás, amely már a KSH-val zajló tárgyalásokra épül, és a besorolási pontatlanságokat is tisztázza, például a vendéglátóhelyek közötti eltérő áfakulcshoz vezető különbségtételt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.