Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 03. 06:59, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Szabadtéri koncerttel jubiláltak fúvósaink

Szabadtéri koncerttel jubiláltak fúvósaink

Fennállásának 30. évfordulóján Jubileumi koncerttel ünnepelt a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar július 1-jén este, városunk polgármesteri hivatala előtt.

A kellemes nyár esti szabadtéri rendezvényen a városunk vezetése nevében Balla László alpolgármester köszöntötte a népes számban megjelent közönséget, valamint a fellépő Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekart élén Kis-Fekete Vilmossal, a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskart karigazgatójukkal Nagy Jánossal, valamint a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusát Szatmári Imre vezetésével.
- A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem hogy táplálkozzunk vele. Aki nem él vele, lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekben csak a zene világít be. A zene rendeltetése belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése -
Kodály szavainak idézését követően az alpolgármester röviden összefoglalta a zenekar megalakulásának történetét és beszélt napjaink kulturális életében betöltött jelentőségéről és elért sikereikről is.

A zenekar 30 évvel ezelőtt 1987-ben alakult az együttes a Kemencére járó városi zeneiskolás gyerekekből. Először az Ifjúsági Fúvószenekar alakult meg, mely a jelenlegi zenekar elődje volt. A városi zeneiskolával karöltve intenzív munkába kezdett a csoport, melynek köszönhetően 1991-ben Arany minősítést szereztek. Amatőr zenészek, de közülük többen választották hivatásuknak a zenei pályát, így művészdiplomájuk megszerzése után aktív zenészek, illetve a művészeti iskola tanárai lettek. Számos nemzetközileg elismert zeneszerzővel, együttessel kerültek kapcsolatba, rendszeresen szerepeltek ebben az időben a Magyar Rádióban és a televízióban.

A szakmai sikerek külföldi utak fesztiválok tartották és tartják életben az együttest ma is. Napjainkban koncert fúvószenekarrá fejlődött, országos és nemzetközi hírű együttes vezetője Jankovszki Ferenc és Tóth László. Több hazai és nemzetközi verseny győztese, fesztivál díjasa a zenekar. Határainkon belül az alábbi városokhoz fűződnek a zenekar legsikeresebb fellépései: Siklós, Békéscsaba, Csorvás, Gyula, Kiskőrös és Sárvár.

2009-ben Békéscsabán rendezett versenyen például 4 kategóriában nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A legjobb zenekari hangzás, kiváló karmester, felnőtt zenekari nívódíj ill. Békéscsaba város különdíját. Határainkon túl is elkápráztatták szereplésükkel a közönséget. Svájcban, Belgiumban, Ausztriában, Norvégiában, Svédországban, Luxenburgban és Olaszországban.

2014-ben a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar a Megyei Príma-díj átadó gálaesten közönségdíjat vehetett át. 2017. májusában pedig az alapító Jankovszki Ferenc karmester több évtizedes zenetanári tevékenységéért a város zenei életében elért sikereiért Kiskunfélegyházáért kitüntetésben részesült. A zenekar legfőbb feladatának a magyar fúvószenekari kultúra ápolását, megismertetését és hazánk legmagasabb fokú képviseletét tekinti. Az együttes repertoárja széleskörű, a fúvószenekari irodalom valamennyi stílusát játsszák, bemutatják a magyar és a külföldi kortárs zeneszerzők műveit. Az együttes kiemelkedő szerepet vállal városunk és tágabb környezetünk kulturális életében. A karácsonyi koncertek minden évben az év legszebb, legemlékezetesebb perceit, óráit jelentik a zenét, kultúrát kedvelő félegyházi lakosok számára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA