Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Július 08. 07:05, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Szabadon, mezítláb járhatnak az óvodások a talpasösvényen

Szabadon, mezítláb járhatnak az óvodások a talpasösvényen

Mezítláb járni már önmagában is egészség! Ennek jegyében készült talpasösvény a kiskunfélegyházi Százszorszép óvodában.

A testi-lelki felfrissülést nyújtó gyalogutat csütörtökön vették birtokba a gyermekek - számolt be az eseményről a BAON.HU internetes hírportál.

Hazánk egyre több óvodájában épülnek meg a jótékony élettani hatással bíró mezítlábas ösvények. Kiskunfélegyházán az elsőt a Petőfi-lakótelepi Százszorszép Óvodában építették ki az intézmény, a Kézenfogva a Darvastéri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány és a szülők összefogásával, ahol a gyerekek szabadon mászkálhatnak pőre tappancsokkal, az egészséges életmód jegyében. A talpasösvény talaját földes-fás, füves, kavicsos, homokos, részek alkotják, de lehet vízben sétálni, gerendán, kötélen is egyensúlyozni – mondta el érdeklődésünkre Fricska Gyöngyi, a Kiskunfélegyházi Napközi Otthonos Óvoda intézményvezető-helyettese.

A talpasösvény jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, felpezsdíti a vérkeringést, erősíti az érfalakat, stimulálja a talpi reflexpontokat, ami elősegíti a talpi érzékelés kifejlődését, illetve csökkenti a lúdtalp kialakulásának esélyét. Jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint közrejátszik az egyensúlyérzék fejlődésében is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyermekek játékos formában ismerkednek meg az ösvényen található természetes anyagokkal. A gyermekek először kicsit megilletődve és bátortalanul tették meg az első lépéseket az új talpasösvényen, de a második próbálkozásnál már nagyon élvezték a talpukat csiklandozó talajt.

A lakótelepi óvoda a szülők, az alapítvány és a fenntartó önkormányzat segítségének köszönhetően folyamatosan fejlődik, s rövidesen megújul az intézmény egyik csoportszobája. A nyár folyamán megtörténik a helyiség festése, lambériázása, illetve új drapériák kerülnek felhelyezésre. A talpasösvény kialakítása Lantos Szabolcs, az intézmény gondnokának keze munkáját dicséri. A faszobrász a napi munkája mellett is nagyon sokat tesz azért is, hogy még szebbé, otthonosabbá tegye az óvodát – emelte ki Fricska Gyöngyi.

A talpasösvény mobil, melyet ennek köszönhetően nem csak a lakótelepi óvodások próbálhatnak ki. A közeljövőben megrendezésre kerülő fesztiválon kialakított gyermeksarok egyik része lesz a mezítlábas gyalogút – tette hozzá Lantos Szabolcs.

Talpasösvényt a kertbe is
Az ösvényt a 19. században élt természetgyógyász, Sebastian Kneipp találta ki. Arra a következtetésre jutott, hogy az egészség és a természettel való együttélés összefügg egymással. Gyalogos pályát akár saját kertünkbe is építhetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.