Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 21. 12:26, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Sok szép úti célt tűztek ki maguk elé

Sok szép úti célt tűztek ki maguk elé

Február 18-án a Szakmaközi Művelődési Házban tartotta évnyitó Közgyűlését a Kiskun Természetbarát Sport Egyesület Rockenbauer Pál túra szakosztálya.

A nagy múltú egyesület mindkét turista csoportja az év első összejövetelén mindig számot vet az elmúlt évről és természetesen az előrelátható úti célokat is felvázolja. Bozó Lajosnak, az egyesület elnökének ünnepélyes megnyitó szavait követően a Bakancsosok csoportvezetője Kristóf Klára számolt be az általa szervezett és levezényelt 2016. évi túrákról. A kivetítő vásznán sorra jelentek meg az előadást kísérő fotók, melyeknek pusztán a nézegetése is óriási élményt jelentett a közgyűlésen megjelenteknek.

A 2016-os évet Tokaj környékének bebarangolásával zárta a csapat, jó hangulatú szilveszteri mulatsággal. Ezt követően az évadnyitó első eseménye a március végi (húsvét vasárnapjára és hétfőjére eső) kelet-mecseki gyaloglás volt. Április közepén vonattal Komáromba ment a csoport, ahol Közép-Európa legnagyobb újkori erődjét keresték fel. Májusban és júniusban a budapesti füvészkertben tettek látogatást. Augusztus 20-án Csólyospáloson át Pusztaszerre látogatott a csapat. Október első felében pedig Debrecent fedezték fel, ahol meglátogatták a református kollégium nagykönyvtárát, a Munkácsy Kiállítást. Ezen kívül még egy nagyerdei séta és botanikus kertlátogatás is belefért a kiruccanásba. Decemberben több tag kívánságának engedve ellátogattak Kecelre a virágkiállításra és a fazekas kiállításra. Az év végét pedig ismét közösen töltötték el. Szilveszteri kirándulásukon az első állomás Karcag volt, ahol a Kun Múzeumot látogatták meg, de fazekas házban, fazekas műhelyben is jártak. A városnéző séta során sok érdekességgel találkozhatott a lelkes csapat, de az erdei séta is elmaradhatatlan részét alkotta a programnak.

A Bakancsosok csapatának 2017. évi terveiből az alábbiakat tudhatták meg az érdeklődők:

  • Március 5-én Alcsútra indul a társaság, ahol a legfőbb úti cél az arborétum meglátogatása. Minden bizonnyal a vállalkozó kedvűek érdekes és látványos kiruccanásnak néznek elébe, hiszen itt több mint 60 féle hóvirág található. Egy kisvonattal történő utazást is bekalkulálva az Akadémiánál leszállva az Arénát fogják megtekinteni.
  • Április 17-én (Húsvét hétfő) a Palóc Grand canyont fogják felkeresni. Ipolytarnócig fognak elmenni a hosszabb túrát bevállalók, de lehet rövidebb útvonalat is választani.
  • Április 21-én 19 órakor emlékmisét tarttatnak az elhunyt túratársakért.
  • Május 20-án repülőtéri látogatás szerepel a tervek között. A Ferihegyi repülőtér megtekintése után gyalogtúra fog következni a Budai hegyek között (Máriaremete, Remete-szurdok).
  • Június 17-én a Rám-szakadék és környéke az úti cél
  • Augusztus 9-13. Csehországba látogat a csapat. Egy körutazással megismerik Prága nevezetességeit és a morvaországi kastélyokat.
  • Szeptember 16-án a Pilis Visegrádi-hegység az úti cél. Pilisszentlászlóról indulva két túra fog indulni, melyek közül ki-ki választhat a kondíciójának megfelelően.
  • Október 7-én Győrbe szerveznek városlátogatást.
  • November végén a Zengővárkonyt meglátogatva Rockenbauer halálának évfordulója tiszteletére közös túrát tervez a Bakancsosok és Talpasok csapata. A túra levezetését Kovács Ferenc -. a Talpasok csapatának egykori legendás túravezetője, illetve Rockenbauer Pál hű barátja – vállalta, ezzel is tisztelegve a legnagyobb természetjáró emléke előtt.
  • December 30-án természetesen egy közös szilveszterezés a cél, de a szállás kétségessége miatt a helyszín változhat.

Kristóf Klára előadását követően a Talpasok csoportjának 2016. évi beszámolóját Rádi Ferenc túravezető mondta el a megjelenteknek, természetesen itt is képekkel illusztrálva a jó hangulatú kirándulásokat.
Áprilisban a 19. Rezét kupa nyitotta meg számukra az évadot, ahol két kategóriában is indultak a Talpasok 9 csapattal, mindösszesen 38 fővel. Büszkén mesélte az elért dobogós helyezettek névsorát Rádi Ferenc túravezető.
A következő túrát májusban ejtette meg a csapat, amikor is a Börzsönybe látogattak. Kemence, Vác, Csóványos, valamint a Szarvasi Arborétum is a látványosságok között szerepelt.
Június 18-án 55 fővel látogatott a csapat Tatai-tóhoz, amelyet sétálva, vagy kerékpárral jártak körbe. De evezés, éjszakai túra, kőfejtő, TV-torony megtekintése és több más érdekesség is szerepelt a programban.
Augusztus 17-21-ig Ausztriába látogatott a csapat, ahol igyekeztek minél több jellegzetességet és látványosságot megtekinteni a körút alatt.
Szeptember 10-én 34 fővel ellátogattak Budapestre, ahol megtekintették a Szikla-kápolnát, a Citadellát, a Törley-pezsgő Múzeumot és Operaházat is többek között.
Október 22-23-án 65 fővel a Mátrát fedezték fel Galyatető, Lajosháza, Gyöngyössolymos, Mátraszentistván, Ágasvár bejárásával.

A 2017. évi terveket ekképpen összegezte a Talpasok csoportjának vezetője Rádi Ferenc:

  • Április 8. XX. Rezét kupa Pirtó
  • Április 22. Nagymágocs – Szentes – Árpádhalom - Program: Károlyi kastély, Favázas templom
  • Május 27-28. Salgótarján - Program: Salgó vára, Bazaltorgonák, Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok
  • Június 10. Prédikálószék & Hajókázás - Program: Túra - Prédikálószék meglátogatása, Hajókázás Dömösről Pestre
  • Július 22-23. Győr-Pozsony és a szlovákiai Szigetköz
  • Augusztus 05-09. Kirándulás a történelmi Felvidék varázslatos tájain. Kiskunfélegyháza-Parassapuszta-Szentantal, - Zólyom várának megtekintése
  • Szeptember 16. (Időpont változás lehet) - A gödöllői királyi kastély és a hatvani Grassalkovich-kastély
  • Október 21-23. Gyalogtúra Zalában és a Mecsekben horvátországi és szlovéniai kitérővel.

Természetesen a fenti időpontok és helyszínek még csak tervek. Bármelyiknél előfordulhat időpont változás. Mindenesetre idén is sok szép úti céllal a tarsolyában indul mindkét csoport a sétáknak.

A beszámolók és tervek ismertetése után Bozó Lajos, az egyesület elnöke pénzügyi tekintetben számolt be az elmúlt évről, valamint szavazással döntöttek az Alapszabály-módosítással kapcsolatban több kérdésben is.
Az est végül kötetlen batyus-bállal zárult, ami ugyanolyan kötetlen, családias hangulatban telt, mint ahogyan egy-egy évközi kirándulás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.