Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2019. Március 25. 16:51, hétfő | Helyi
Forrás: Görög Mariann

Újabb mezgés siker

Újabb mezgés siker

Március 20-22-e között a NAK és a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola és Kollégium szervezésében Kenderesen került megrendezésre a 2. Gazda Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból Dósai Kamilla 3/11/G osztályos tanuló mérte össze szakmai tudását az ország 13 iskolájából érkező gazda tanulóval. A 12 fiú és 2 leány versenyző közül Kamilla, az előkelő 2. helyezést szerezte meg, és ezzel az eredménnyel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. A szép eredmény mellett a legszebb szóbeli feleletért járó különdíjat is átvehette.

A tanulóknak az első versenynapon a gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola Tanüzemében, hét állomáson. Állattartásból tejsűrűség vizsgálat és egy MTZ 820-as erőgéphez csatlakoztatott Pronar LC-3 típusú homlokrakodó üzemeltetése volt a feladat. Kertészetből paradicsom magot vetettek szaporítóládába. Növénytermesztésből John Deere 6110 traktor és a RAUCH MDS 19.1 Q típusú röpítőtárcsás műtrágyaszórót kellett beállítaniuk a versenyzőknek, emellett pedig még egy talajvizsgálatot végeztek, melyből a talaj kötöttségére tudtak következtetni. A gyakorlati feladatok mellett állatfajtákat, testtájakat, takarmánynövényeket, kertészeti növényeket, gyomnövényeket illetve kór- és kárképeket kellett felismerni a diákoknak.
A második napon a 20 perces szóbeli feleletek következtek növénytermesztésből (öntözés), állattartásból (sertéstenyésztés), gazdasági ismeretekből (értékesítés) és kiegészítő tevékenységekből (higiéniai ismeretek).

Felkészítő tanáraik: Görög Mariann, Hegedűs Zsuzsanna, Csobán- Borsodi Hajnalka, Tarjányi Ágoston, Fazekas János, Dora Zsolt, Rózsa Pál igazgató úr.

A verseny alatt, míg a diákok vizsgáztak a kísérő tanárok sem unatkoztak, színes programokkal szórakoztatták őket. Egy teljes napra betekintést nyerhettek Nádudvaron a KITE Zrt.-hez, ahol előadásokat hallgattak a precíziós gazdálkodásról és bemutatták a céget. Kisújszálláson egy rizsfeldolgozó üzemben jártak, majd Berekfürdőn az izgalmakat és a fáradtságot kipihenhették.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 08:00, hétfő | Helyi

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Ha itt a Húsvét, akkor biztosan lehet számítani arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert is különleges programokkal készült az ünnepekre.

2019. Április 22. 07:26, hétfő | Helyi

Keddtől záporokra, zivatarokra is számíthatunk

Hétfőn hajnaltól északkelet felől egyre nagyobb területen keletire fordul, és megerősödik a szél, záporok, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

2019. Április 21. 18:41, vasárnap | Helyi

Négyen sérültek meg egy hármas karambolban Kiskunmajsa határában

Négyen sérültek meg abban a balesetben, amely Kiskunmajsa határában történt vasárnap délelőtt.

2019. Április 21. 18:00, vasárnap | Helyi

Ember tervez, robot végez

ELKÉPESZTŐEN fejlődik az orvostudomány: csodára képesek a sebészeti robotok, személyre szabott protézisek készíthetők háromdimenziós nyomtatóval.