Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 14. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Savanyú káposzta

Savanyú káposzta

A legjobb házi orvos

Erősíti immunrendszerünket, bélflóránkat
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!
A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek, húsok, halak mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát). Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz.

A belek seprűje
De nemcsak gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt fontos rendszeresen enni belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis megtisztítja a belek falát. Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani, ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz. Az epebetegek viszont csak óvatosan bánjanak vele.

Jobb, mint a joghurt
Bélrendszerünk működésére hasonlóan jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav is, mely a káposzta érlelése során keletkezik. A tejsavbaktériumok száma a savanyú káposztában jóval magasabb, mint a joghurtban, így ha bélflóránk helyreállítására van szükség - például egy antibiotikumkúra vagy fertőzés miatt -, bátran fogyasszunk belőle.

Kedvelt a diétában is
Alacsony kalóriatartalma és emésztőrendszerünkre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt a diétázók körében is kedvelt alapanyag. Segít szervezetünkből eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, segíti az emésztést, így már pár nap után is könnyebbnek érezhetjük magunkat.

A belőle készíthető ételek
A téli időszakban, amikor kevés friss zöldség kapható a piacokon, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát. Igyekezzünk nyersen vagy minél kíméletesebb módon megfőzni, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok ne vesszenek el.

Joghurtos savanyúkáposzta-saláta
Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 személyre:
3 dl natúr joghurt vagy szójajoghurt
1 kiskanál sós, darált paprika (édesnemes vagy csípős)
1-1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyem és/vagy metélőhagyma
60 dkg (nem túl sós) savanyú káposzta, kissé összevágva

A joghurtba a darált paprikát és a zöldpetrezselymet, illetve a metélőhagymát belekeverjük. A savanyú káposztát az ízesített joghurttal meglocsoljuk, összeforgatjuk, és tálaljuk.

Savanyú leves
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg savanyú káposzta
fél vöröshagyma meghámozva, egészben
5 dkg szárított vargánya
só, őrölt fekete bors
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
15 dkg kemény mangalicakolbász, kisebb darabokra vágva

A savanyú káposztát kétszer átmossuk, kicsit összevagdossuk. Az összes alapanyagot vízzel felöntve egy fazékba tesszük, és puhára főzzük.

Libacombok gombás savanyú káposztában
Elkészítési idő: 60-70 perc

Hozzávalók 4 személyre:
4 libacomb félbevágva
1 dl szűz olívaolaj
20 dkg vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
15 dkg lecsó
0,5 evőkanál édesnemes pirospaprika
30 dkg gomba cikkekre vágva
50 dkg savanyú káposzta
2 evőkanál rozsliszt
2 dl tejföl vagy szójajoghurt
0,5 csokor majoránna finomra vágva
1 csokor kapor finomra vágva
só, őrölt bors

A libacombokat perzselés után szárazra töröljük, sóval, majoránnával bedörzsöljük, felhevített olajon körbesütjük. Vöröshagymával, fokhagymával átpirítjuk, hozzátesszük a lecsót, meghintjük kevés pirospaprikával, vízzel vagy másodlevessel felöntjük, hogy ellepje, és fedő alatt majdnem készre pároljuk. Ezután rátesszük az átmosott savanyúkáposztát és a gombát - ha szükséges, további főzőlével pótoljuk a veszteséget -, és amikor mindez puhára párolódott, a tejfölből, a rozslisztből, a kaporból és kevés hideg vízből készült habarással besűrítjük. Felforraljuk, és pirított rozskenyér- szeletkékkel kínáljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA