Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. December 06. 08:14, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Sátorral, bakanccsal a Kárpátok gerincén

Sátorral, bakanccsal a Kárpátok gerincén

A Földrajzi Szabadegyetem ez évi utolsó rendezvényének (Hátizsákkal a Kárpátok-gerincén) előadója december 3-án a félegyházi születésű Veres Zsolt volt.

Az előadót Bense Zoltán önkormányzati képviselő invitált városunkba, hogy a személyes tapasztalatait megoszthassa városunk lakóival, akik népes számban jelentek meg a rendezvényen.

Veres Zsolt, földrajz, földtani tudományok tantárgy tanára a Békéscsabai Városhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégiumban. A mindennapi szakmai tevékenysége azonban nem merül ki a tanításban. A Magyar Földtani Védegylet vezetője, tagja a Bihari Túrák Közhasznú Egyesületnek is. Ez pedig állandó szakmai fejlődéssel, felkészültséggel, túrákkal, szervezéssel, előadásokkal, ismeretterjesztéssel, és szinte természetes, hogy sok baráttal, ismerőssel. Az előadásai mind-mind arról árulkodnak, hogy a kitűzött célokat el lehet érni csak tudni kell és merni vállalkozni.

Veres Zsolt az elmúlt 4 év terméséből gyűjtötte csokorba az előadás anyagát, kiragadva a Kárpát medencét körülvevő Kárpátok hegységben tett túrákat, ezen belül is a gerinctúrákat. Elmondta, hogy 2007-ben barátokkal kezdték el a Kék Túra útvonalak bejárását, majd 2011-ben ezek teljesítése után keletkezett egy űr a túratársakban. Elhatározták, hogy folytatják tovább útjukat. Így esett a választás a Kárpátokra.
Földrajzilag annyit kell tudni a hegységről, hogy Pozsony és Bécs között kezdődik a Kis-Kárpátokkal és 1600 – 2000 km hosszú, íves alakban, az Al-Duna környékén ér véget. Nincs egységes gerince, több párhuzamos vonulatból áll a hegység. A kőzet tekintetében az egyik legsokszínűbb területek Európában, ez azzal magyarázható, hogy gyűrődéses földmozgásból következő kőzet torlódással képződött a vonulat. Épp ezért az egyik legvarázslatosabb táj a Kárpát-medence, mert földtanilag rendívül változatos. A sokféle kőzet másként pusztul a külső erők hatására, más lesz a formakincse egy vulkáni tájnak (pl. Hargitának) mint egy mészkőből álló hegynek (Hagymás-hegység, Alacsony Tátra), ami főleg átalakult metamorf kőzetekből áll.

Négy földrajzi egységből áll, Felvidéken az Észak-Nyugati Kárpátok, majd az Észak-Keleti Kárpátokon át a Keleti és a Déli Kárpátok került bemutatásra az est folyamán. Felvidéken az Alacsony-Tátrából indult a túrabeszámoló. A kiutazás körülményei és az előkészületek elmondása után képekkel illusztrálva ismerkedhettünk meg a tájegységgel. Megtudhattuk, hogy az Inteneten történő utazás szervezés nem minden tájegységnél jöhet számításba pl. Kárpátalján vagy Erdélyben sem. Ezeken a helyeken stoppal, busszal, ill. bárminemű közlekedési eszközt igénybe véve kellett menniük, épp ami adódott. Minden esetben be kell szerezni a megfelelő térképeket, szakirodalmakat. Szlovákia egész területét például kiváló minőségű turistautak fedik le. A kezdő túrázóknak a Szlovákia közepén található Alacsony-Tátra ajánlott, mert viszonylag könnyen járható hegység 50-60 km hosszú gerinccel.

Donovali

A túraútvonal Donovaliból indult, az Óhegyi hegységből. Aki szokott túrázni, azoknak teljesen járható az út, az egyetlen probléma, ha vinni kell a nagy hátizsákot, amibe több napra való étel-ital és felszerelés van és 20-30 kg súlyú. Ezt mindenképpen átgondoltan kell összekészíteni. Tápláló, nem nagy súlyú élelmiszert kell vinni magunkkal (pl. tészta). Kényelmes, lehetőleg egy számmal nagyobb legyen a bakancs mint a lábunk. A hátizsák vízhatlanságának megoldása is kényes kérdés, mert a hegyek között bármikor előfordulhat zápor az időjárás szeszélyessége miatt. Ezen kívül jótanácsként fogadják el, hogy minimum 3 fő induljon el gerinctúrára, mert ha valami baj történik, akkor egy személy ott marad a sérülttel, egy pedig el tud menni segítségért. A veszélyek tekintetében a medvékre, de legfőképp a pásztorkutyákra tért kis Veres Zsolt. Ezeken kívül kihangsúlyozta, hogy a gerinctúrákon nagyon fontos vigyázni a villámlásra is, mert a turistautak mentén elhelyezett kis keresztek ezekről az esetekről a szerencsétlen esetekről árulkodnak.

A túrázással kapcsolatos fontos tudnivalók után megtudhattuk azt is, hogy az Alacsony-Tátra gerince viszonylag egyenletes, nem kell sziklát mászni. A kilátás tökéletes körpanoráma. Rengeteg turista van nyáron, jól kiépítettek a turistautak és sok menedékház van. Szlovákia után 2043 m legmagasabb a csúcsa a Gyömbér hegységnek, mely cseppkőbarlangokkal tarkított látnivalókat rejteget.
Egy 4 napos túra alatt teljesíthető a kis-tátrai túra, mely a Vág folyó környékéről indul. Gyönyörű tája ez a Felvidéknek. A Fátrán az 1700-as csúcsok a legmagasabbak és viszonylag könnyen járható, kiépített turistautak vannak. Kevésbé ismert hegységek az Észak-Erdélyben lévő Gutin és Cibles.

Gutin

Cibles

Ezekről is részletes térképek kaphatók. Gutin gerince hatalmas vulkáni építmény maradványa, az Apostolok sziklacsoportja és a Kakastaréj sziklatű adja az igazi látványosságát a hegynek. A Cibles a Gutin szomszédja és egy nap alatt bejárható csakúgy mint a Gutin. Lavina csatornákkal és forrásokkal tarkított és az 1800 m-es csúcsokon már láthatóak a Radnai csúcsok. A legmagasabb pontja 1840 m.

Radnai-havasok

A Radnai havasok sokak számára ismert tájegység, tengerszemek, gleccserek tarkította fotókat mutatott róla az előadó. Megtudhattuk, hogy turisztikai objektum nincs a havasokban, kicsit vadabb és nehezebb terepviszonyok nehezítik a túrát az előzőekben említettekhez képest.
A legnagyobb, legvadabb hegyláncolatot kristályos metamorf kőzetek alkotják, ez pedig a Déli-Kárpátok. Régen úgy hívták: Erdélyi Alpok. A Déli-Kárpátok legkeletibb tagja a Bucsecs-hegység Brassótól nem messze található kavicskő és mészkőből tevődik össze. A hegység központi magját a 2505 m-es Omul-csúcs képezi, A felvonóig nagyon sok nézelődő turista van. A Bacsecs hegység szomszédságában található a borotvaéles gerincű Királykő hegység. Roppant nehéz hegység, de a kilátás kárpótol mindenért.
Az előadás végére hagyta Veres Zsolt a legnehezebb és leghosszabb Kárpátok-hegység gerinctúrát, a Fogarasi havasokat. Az Erdélyi-Alpok legmagasabbika, majd 80 km hosszú gerinccel és 2500 m magas hullámzó csúcsokkal. Nincs kiépítve turisztikailag, de vannak turista jelzések. Semmiképpen ne induljunk el tájékozódás nélkül!

Fogarasi havasok

A beszámolóból láthatjuk, hogy mennyire sokrétű és látványokban gazdag turistautakon járhatunk végig ki-ki erőnlétéhez, felszereléséhez és lehetőségeihez mérten. Veres Zsolt fantasztikus fotói csábítólag hatnak bármely tájegységet tekintve, de az előadáson hallott jótanácsokat mindenképpen meg kell fogadnunk ahhoz, hogy a túra valóban élménnyé és ne rémálommá váljon.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.