Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 15. 08:38, péntek | Helyi sport
Forrás: Petőfi Népe - Vajda Piroska

Rióba készül a félegyházi parasportoló

Rióba készül a félegyházi parasportoló

Gőzerővel készül Csontos Piroska félegyházi paraatléta a Paralimpiára, amit szeptember 7-18 között a brazíliai Rio de Janeiroban rendeznek meg.

KISKUNFÉLEGYHÁZA Világcsúccsal és Európa bajnoki címmel is büszkélkedhet Csontos Piroska paraatléta, aki most élete legmerészebb álmának megvalósulásáért dolgozik. Hiszen egy sportolónak az Olimpia a csúcsok csúcsa. – Nagyon nehéz volt kvótát szerezni a Paralimpiára, számos nemzetközi versenyen kellett helytállni – nyilatkozta lapunknak Kornokovics Györgyi, Piró (a sportolót mindenki így hívja a városban) edzője, aki hét éve segíti az atléta felkészülését.
– Egyikünk sem gondolta, hogy idáig jutunk. Mindketten elsőként veszünk részt az Olimpián. Kezdetben csak országos szinten gondolkodtunk, de gyorsan fény derült Piró kimagasló tehetségére – tette hozzá az edző. Azt is elmondta, hazánkban nagyon kevés a parasportoló, és az olyan ember, aki szívesen felkarolja őket, így számukra még nehezebb a felkészülés, az érvényesülés. A parasportolókat anyagilag is kevésbé támogatják, pedig nekik még többe kerül a felkészülés, hiszen az egészségük fenntartására nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Másik probléma, hogy legközelebb csak Albertirsán találtunk olyan pályát, ami az olimpiai feltételeknek megfelel és ahol készülhetünk. Mivel nagyon szűkös a költségvetésünk nagy segítséget jelentene, ha találnánk támogatókat. Piró részesül ugyan a Gerevich Aladár Sportösztöndíjból, de az állami támogatás nagyon kevés és az egyesületünk, a Jogging Plus Szuperinfó Futóklub keretei is végesek– fogalmazott az edző.
Csontos Piroska három éve már részt vett Dél-Koreában a 10. Speciális Olimpiai Világjátékokon, ahol hófutásban két aranyérmet is szerzett. Mivel ez a szövetség nem az Olimpiai versenysportok támogatója, Egyesületünk 2011 óta az FMSZ (Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége) tagja. Ezen szövetség keretein belül Piró igazolt atlétánk, ahol Schiller-Kertész Judit szövetségi kapitány figyelt fel kitartó munkájára. A félegyházi sportolót egymás után vitték a nemzetközi versenyekre, melyeken olyan eredményesen szerepelt, hogy bekerült a válogatott keretbe. Piró erőssége egyébként a síkfutás és a távolugrás. Európa bajnoki címét 100 és 200 méteres síkfutásban szerezte. 200 méteren futott világcsúcsot 24,49 másodperccel – részletezte Kornokovics Györgyi. Elmondta, az Olimpiáig napi két edzést tartanak vasárnap kivételével. Az edzőtáborban pedig napi három edzés vár Piróra. A heti terv szerint négy atlétikai edzést, két úszást, két hosszú futást, és heti három köredzést tartanak. – Feszegetem Piró határait, mindig megcsinálja, amit kérek tőle, maximális kitartása van. Az elmúlt hét évben annyira megismerjük egymást, hogy rögtön látom az arcán, ha fáradt. Nem mondja, de látom és akkor kicsit vissza veszem a terhelést – mesélte Györgyi, aki abban bízik, sikerül annyi támogatást összegyűjteniük, hogy kiutazhat Rióba legalább a verseny napjára, hogy segítse, támogassa tanítványát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:45, szerda | Helyi sport

Dobos Eszter eredményesen szerepelt a hétvégén

2024. április 20-án a kiskunfélegyházi Zöldmező Lovassport Egyesület csapata Jászkarajenőre látogatott, ahol a Karai Mini Major rendezésében egy színvonalas versenyen vett részt.

2024. Április 23. 19:53, kedd | Helyi sport

Ezüstérmet nyertek a platános asztaliteniszező lányok

Fantasztikusan teljesítettek az Asztalitenisz Diákolimpia Országos Döntő I-II. korcsoport csapatversenyében a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola lányai.

2024. Április 22. 14:07, hétfő | Helyi sport

Diákolimpiai bajnok lett a József Attila iskola csapata

A József Attila Sportiskolai Általános Iskola tanulói az utóbbi 3 évben állandó résztvevői az Asztalitenisz Országos döntőjének, ahol 3 csapattal és két egyéni versenyzővel képviselték magunkat.

2024. Április 22. 11:36, hétfő | Helyi sport

A hétvégén is bizonyítottak a félegyházi birkózók

A hétvégén válogatott versenyzőink mérettették meg magukat különböző nemzetközi versenyeken határon innen és túl.