Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 15. 19:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Objektív Hírügynökség

Rendszeres karbantartással a kéménytüzek megelőzhetők

Rendszeres karbantartással a kéménytüzek megelőzhetők

A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezetőben lerakódott korom begyullad, ezért is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás.

Kigyulladt kémény miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét január 14-én, szerdán délután. Velencén egy családi ház kéményében körülbelül négy méteres magasságig izzott a füstelvezető belseje. A Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói kéményseprő szakmai segítségével a pincében lévő tisztítónyíláson keresztül távolították el az izzó törmeléket. A kéménytüzek többsége rendszeres karbantartással megelőzhető – tudatta közleményében az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezetőben lerakódott korom begyullad, ezért is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás. Intenzív fatüzelés mellett a korom gyorsabban lerakódik a kémény falán, leszűkítve a kürtőt. Fokozottan érvényes ez akkor, ha az égés nem tökéletes, például amikor műanyag- és gumihulladékot tesznek a fűtőberendezésbe. Ezek az anyagok nemcsak a kémény állapotában okoznak jelentős károkat, hanem a keletkező mérgező gázok miatt veszélyesek is, jelentős mértékben rontják a levegőminőséget, elégetésük tilos. A leszűkült kürtőben a hőmérséklet megnövekszik, míg a kéményben lehűlő vízgőz és égéstermékek lecsapódása kátrányos réteget alakít ki, amely képes meggyulladni. A tüzelőberendezést csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal üzemeltessék. A kémény közelében éghető anyagot tárolni nem lehet, a tisztítónyílásoknak mindig megközelíthetőnek, könnyen hozzáférhetőnek kell lennie. A használaton kívüli bekötő és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni. Ne tömítsük el a régi nyílászárókat, ne takarjuk el a szellőzőket.

A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában otthonunkba. 2015. január elsejétől a kéményseprők már nemcsak a kémények ellenőrzését, tisztítását, műszaki felülvizsgálatát, valamint a szén-monoxid-érzékelő meglétét és működőképességét ellenőrzik, hanem azt is megnézik, hogy az égéstermék összetétele megfelelő-e, illetve hogy tüzelőberendezésünk biztonságos működéséhez biztosított-e a szükséges levegő-utánpótlás. A kémények ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását a közszolgáltató évente egy alkalommal végzi el. Ugyanakkor, ha az égéstermék-elvezető járatában és tartozékainál az égéstermék lerakódás mértéke indokolja, akkor az előírtnál gyakoribb ellenőrzés és tisztítás szükséges. Ennek szükségességét és gyakoriságát a közszolgáltató állapítja meg és erről az ingatlan használóját írásban tájékoztatja. A tüzelő- és fűtőberendezések megvásárlása előtt célszerű szaktanácsot kérni, beszerelésüket pedig szakemberre kell bízni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA