Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Szeptember 23. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Rendszeres a vérhiány

Rendszeres a vérhiány

Az elmúlt időszakban megnőtt az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, miközben az országos vérkészlet – az intenzív toborzás ellenére is – csökken.

A vér mással nem pótolható, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat a következő napokban-hetekben fokozottan számít a véradók segítségére, hogy az életmentő beavatkozások, a tervezett műtétek és a krónikus kezelések vérigényeit kielégíthessék – olvashattuk a felhívást a szervezet honlapján augusztus végén. http://www.ovsz.hu/

A weboldalon nyomon követhetjük, melyik vércsoportból mekkora mennyiség van „tartalékban”. Nos, AB negatívból kifejezetten kevés, s több fajtából is éppen csak elegendő állt rendelkezésre a közlemény kiadásakor.

Ez azt jelenti, hogy ha a beütemezett műtétre váró beteg operációjához már félretették a szükséges vérmennyiséget, de hirtelen vérző sebesült vagy rosszul lévő leukémiás érkezik a kórházba, elhalasztják a tervezett beavatkozását. Ilyenkor ezekkel addig várnak, amíg az ellátó adatbázisában szereplő önkéntesek segítségével nem áll rendelkezésre az adott vérkészítmény.

Nem vagyunk igazán véradó nemzet, a többség csak akkor aktivizálja magát, ha a rokona vagy ismerőse szorul segítségre - írja a Szabad Föld.

Hazánkban azóta rendszeres a vérhiány, mióta megszűnt a sorkatonaság és bezártak a szocialista nagyüzemek: a katonák némi jutalom, míg a dolgozók munkaidőkedvezmény fejében adtak lelkesen vért.

Napjainkban ingyenes strandbelépővel, táncórával, egy üveg jó minőségű borral csábítják a lehetséges véradókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.