Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Régmúlt karácsonyok, nosztalgikus képeslapok

Régmúlt karácsonyok, nosztalgikus képeslapok

Habár év közben kevésbé jellemző, karácsony közeledtével továbbra is sokan küldik el jókívánságaikat postai úton, levelezőlapon, melynek sajátos hangulata, bája van. Sokan alulértékelik, pedig a képeslevelezőlap valódi kordokumentum – mondta Fazekasné Majoros Judit, a közel egymillió darabos képeslevelezőlap gyűjteménnyel büszkélkedő szerencsi Zempléni Múzeum igazgatója a Rádió Orientben.

A Zempléni Múzeum gyűjteménye egy szerencsi magángyűjtőtől, Petrikovics László orvos, fogorvostól származik. Ő hozta létre a mai gyűjtemény alapját az 1960-as években. „Petrikovics László korábban pénzérméket, néprajzi, régészeti tárgyakat gyűjtött, melyek azonban sajnálatos módon megsemmisültek a második világháborúban. Később egy debreceni antikvárius hívta fel a doktor figyelmét a képes levelezőlapokra, akitől meg is vásárolt egy 8000 darabos gyűjteményt, melyet néhány év alatt 400 ezer darabossá bővített, s ezt ajánlotta fel Szerencs városának” - mondta a múzeum igazgatója.

Petrikovics László saját korát megelőzve jött rá a képeslapot jelentőségére, hogy múzeumban lenne a helyük – emelte ki Fazekasné Majoros Judit. Hozzátette, a képes levelezőlap valódi kordokumentum, amely amellett, hogy megőrzi a képi valóság egy szeletét, személyes üzenetet is eljuttat. Éppen ebből a megfontolásból a ma kiadott lapokat is gyűjti a múzeum, hiszen 50-100 év múlva már érdekes lehet, hogy ma milyen lapokat küldtek és hogyan változtak meg a lapküldés szokásai.

Az átláthatóság és a könnyebb kezelhetőség érdekében a Múzeum gyűjteményét különböző szempontok szerint csoportosítják. A legnagyobb kategória a földrajzi lapok csoportja, melyek különböző településeket, tájakat ábrázolnak. Ezen kívül üdvözlőlapok, tematikus és művészeti lapok, valamint különleges technikával kiadott képeslevelek is szerepelnek a gyűjteményben. „Van dombornyomással készült, átvilágítható, vagy csokoládé rátéttel készült lapunk is” - ismertette az igazgató. A Múzeum egyébként továbbra is várja a levelezőlapokat. „Bármikor bármennyi lapot lehet küldeni nekünk, mi nagy örömmel fogadjuk és beillesztjük a gyűjteményünkbe!” - mondta.

A Zempléni Múzeumé a legnagyobb magyar gyűjtemény, ennek nagy része, több mint 300 ezer lap elérhető azinternetenis. A szerencsi múzeum mellett minden hazai múzeumnak van helytörténeti kötődésű képeslapgyűjteménye. Természetesen sok magángyűjtő is van országszerte, akiknek százezres nagyságú kollekciójuk van.

Az 1860-as években vetődött fel a nyílt postai levelezőlap ötlete, amelyet 1869-ben kísérleti jelleggel be is vezették az Osztrák-Magyar Monarchiában, s óriási sikere lett. Mivel a nyílt levelezőlap összekapcsolódott az üdvözlőkártyák küldésének szokásával, nagyon rövid idő alatt megjelent rajta az illusztráció is. Így az 1870-es évek elejére alakult ki ez a postai termék, de igazán népszerűvé egy évtizeddel később vált. Nagyon hamar elkezdték gyűjteni is a lapokat, már az 1900-as években szerveztek kiállításokat.

A karácsonyi téma már nagyon hamar megjelent a képes levelezőlapokon, mert ebből az alkalomból már korábban is küldtek üdvözletet egymásnak az emberek, csak még nem ebben a formában. Majd ennek a postai terméknek a megjelenésével gyorsan divatossá vált a karácsonyi képes levelezőlapok küldése. Ezeken kezdetben főként feldíszített fa, havas táj, ajándék szerepelt illusztrációként, majd a különböző korokban valamelyet változott a díszítés.

Az igazgató úgy tapasztalja, hogy karácsonykor továbbra is sokan küldik el jókívánságaikat képes levelezőlapon. „A digitális üzeneteknek nem marad nyoma, de egy míves és igényes képeslap kézzelfogható, és maradandó emlék” - mondta Fazekasné Majoros Judit.

A Zempléni Múzeum kiállítást készített a gyűjteményben szereplő karácsonyi lapokból. A tárlat a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.