Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. November 30. 13:11, péntek | Helyi
Forrás: BAON

Rangos díjat kapott Alácsné dr. Dósay Rita

Rangos díjat kapott Alácsné dr. Dósay Rita

Több évtizedes munkája elismeréseként a közjegyzőknek járó egyik legmagasabb szakmai elismerésben részesült Alácsné dr. Dósay Rita.

A köztiszteletben álló kiskunfélegyházi közjegyző a 30. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium keretében megrendezett ünnepi gálán vehette át a Makró Sándor-díjat Szegeden.

Alácsné dr. Dósay Rita 1978-ban szerzett jogi diplomát Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, szakvizsgát 1980-ban tett. Kecskeméten, majd Kiskunfélegyházán eltöltött 12 év állami közjegyzői gyakorlatot követően az igazságügyi miniszter 1992. január elsejével nevezte ki Kiskunfélegyháza első székhelyére közjegyzőjévé, ahol a mai napig is dolgozik. Év végén azonban nyugállományba vonul.

A karban kezdettől fogva ellátta a fegyelmi bírói tisztséget, előbb a megyei bíróság mellett, majd 2002-től kezdve a Legfelsőbb Bíróság, illetve a ma már Kúria mellett működő Közjegyzői Fegyelmi Bíróság tagjaként. A díjátadón a következőképpen méltatták:

„Személyében olyan kollégát tisztelhetünk, aki visszhangoktól mentesen mindig jól tette a dolgát, mindenkihez kedves és készséges a mai napig. Munkáját jellemzi, hogy a folyamatos jogszabályváltozások, a digitalizáció megjelenése és a kar tevékenységi körének bővülésével járó, egyre növekvő munkateher ellenére soha nem érkezett ellene panasz a kamarához és az irodájában lefolytatott irodavizsgálatok minden alkalommal hasonló eredménnyel zárultak. Egy idézet a legutóbbi irodavizsgálati jegyzőkönyvből: a vizsgált közjegyző az átlagnál magasabb szakmai szinten vezeti irodáját, az ellenőrzés javítandó hibát nem tárt fel”.

Markó Sándorról nevezték el a díjat

Markó Sándor rozsnyói királyi közjegyző volt a Kassai Királyi Közjegyzői Kamara alapító tagja, és titkára. Jogi szakíróként cikkei jelentek meg a közjegyzői munka gyakorlati kérdéseiről a Jogtudományi Közlönyben. Megírta az evangélikus egyház alkotmányát Egyházi törvénykezés címmel, valamint a Kassai Királyi Közjegyzői Kamara 25 éves történetét. A királyi közjegyzőség mozgalmaiban tevékeny részt vállalt. A közjegyzői pályán szerzett érdemeiért a király királyi tanácsosi címet adományozott részére.

(Forrás: BAON)

Címkék: Makró Sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.