Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Július 04. 11:18, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ráfizet, aki nem fizet

Ráfizet, aki nem fizet

Ha gázszámlája befizetésével csak egy napot is késik a vállalkozás, számlánként máris 40 eurós „pótdíjjal” sújtja a Tigáz.

Az elkeseredett vállalkozókat derült égből villámcsapásként érte a felszólítás az akár több tízezer forintos büntetésről. A behajtási költségátalányt a törvényre hivatkozva rója ki a szolgáltató.

Lehet, hogy törvényes, de nem emberséges – így fogalmaz az eljárásról a lapunknak nyilatkozó szolnoki vállalkozó, Gombás Gábor, akit 25 ezer forintra büntettek két számla miatt. Állítja, az egyiket épp a határidő napján utalta át, mégis 40 eurót számoltak rá, mivel az összeg nem érkezett be aznap. A szolnoki Tigáz ügyfélszolgálatán tucatnyian szaladtak össze, meséli, s mind egy cipőben jártak. Akad, akinek 70 ezer forintja bánja, de olyan is, aki a 6 ezres gázszámlájával csúszott néhány napot, ezért követelnek tőle most plusz 12 ezer forintot, amit sokall.

– Már megint minket, vállalkozókat sarcolnak. Azt sem értjük, miért euróban büntetnek, amikor a gázszámlát forintban egyenlítjük ki. Elhatároztuk, hogy összefogunk, és csoportosan próbálunk valami megoldást keresni. Jártunk ügyvédnél, de sajnos ő is azt mondta, jogilag védhető a szolgáltató lépése. Végül lehet, hogy muszáj lesz fizetnünk, miközben szívjuk a fogunkat – mondja a pórul járt szolnoki férfi, aki attól tart, hogy mire valaki felkarolná az ügyüket, addigra a Tigáz kivonul a gázszolgáltatásból. Sok töprengésre amúgy sincs idejük, mert az értesítő szerint 8 napon belül kell fizetni, különben akár a gázt is kikapcsolhatják. A panaszosok közt akad vendéglős, kocsmáros, de családi napközi és nonprofit cég is, miként az egyéni vállalkozók sem úszták meg. Néhány lakossági előfizetőnek is postázták az egy évre visszamenőleg kiszámlázható költséget – nekik azonban tévedésből.

A Tigáz szerint viszont egy uniós direktíva szellemében és az egyenlő elbánás elve alapján léptek fel. Száraz Gábor szóvivő elmondta: az idén márciusban megjelent törvény nem tesz különbséget, hogy a fogyasztó késedelme 1-2 napos vagy 3-4 hónapos, ők számlánként egyaránt 40 euró átalányra tarthatnak igényt költségeik fedezetéül. Pár tízezer szerződésszegő és fizetési késedelembe eső ügyfelüknek, vállalkozásoknak és szerződő hatóságoknak küldték ki az értesítést a behajtási költségátalányról. Hangsúlyozzák: a törvény a lakossági felhasználókat nem érinti. Azoknak az ügyfeleknek küldhettek téves felszólítást, akiknek lakossági és vállalkozási gázfogyasztását ugyanazon ügyfélazonosító alatt tartják nyilván. Ha ők befizették a pénzt, visszatérítik nekik.

Többen fordultak sérelmükkel a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához (HKIK) is, de ott sem tudtak segíteni. „Számos cég nincs tisztában azzal, hogy amennyiben a vállalkozása bejövő számláit nem fizeti meg határidőre, a késedelmi kamaton felül behajtási költségátalányra is kötelezhetik a 2016. évi IX. törvény szerint” – közli a kamara. E törvényt a körbetartozások csökkentésére hozták.

Ám arra is vonatkozik, ha egy társas vagy egyéni vállalkozás szolgáltatóval szerződik. A szolgáltatónak nem kötelező élnie a jogával, szabadon dönthet róla, hogy kiveti- e a költséget, de a Tigáz jogszerűen tehette – ismeri el a kamara. A Tigáz, mint ismert, kivonul a piacról, és megkezdte fogyasztói átadását – ez is bonyolítja a helyzetet.

A HKIK megkérdezett más közüzemi szolgáltatókat, készülnek-e hasonló lépésre, de egyelőre senki nem jelezte, hogy élve a jogával számlánként visszamenőleg kérné a 40 eurót. Olyan azonban akad, amelyik havonta kiküldi a költségátalányról szóló értesítést, ha a cég késlekedik. A kamara ezért felhívja a vállalkozók figyelmét: nagyon ügyeljenek a határidőkre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA