Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Március 17. 16:15, vasárnap | Helyi

Petőfi Sándor mellszobrot avattak Petőfiszálláson március 15-én

Petőfi Sándor mellszobrot avattak Petőfiszálláson március 15-én

Petőfiszállás március 15-ei megemlékezésén avatták fel Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész Petőfi Sándor mellszobrát.

Az ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor, Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője.

Szász János Attila, Petőfiszállás polgármestere ünnepi beszédében elmondta: a márciusi ifjak tudták, hogy az életüket kockáztatják. Olyan hősök ők, akik nem nyerték meg a harcot, de mégis győztek, és Magyarország is győzött általuk: kivívták a nemzet tiszteletét - hangsúlyozta a településvezető.

A polgármester kiemelte: a szabadság olyan érték, amelynek megőrzéséért mindannyian felelősek vagyunk, majd köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek Petőfi Sándor mellszobráért.

Szász János Attila beszéde után Pál Csaba plébános megáldotta a mellszobrot.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta: a világon nagyságrendileg négyszáz Petőfi-szobor van, ebből negyvenöt a Lakiteleki Népfőiskolának és Lantos Györgyi szobrászművésznek köszönhető. Harminc szobor szerte az országban és az elcsatolt nemzetrészeken, tizenöt pedig Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületében.

Március 15. békében és háborúban, tiltásban és fenyegetettségében, mindenkor képes felizzítani a hazaszeretet szent ügyét - fogalmazott Lezsák Sándor. Petőfi Sándort hamar népszerűvé tette közérthető stílusa, ezt meg is fogalmazta Arany Jánosnak írt levelében: uralkodóvá kell tenni a népet az irodalomban és a politikában is - tette hozzá a honatya.

Az ünnepségen fellépett a Szállási Asszonykórus és Bánföldi Szilárd színművész. Az esemény keretében vehették át a Lakitelek Népfőiskola ajándékcsomagját a költővel kapcsolatban meghirdetett verseny helyi legjobbjai.

Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.