Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2019. Április 10. 08:26, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer

Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer

Amerikai tudósok egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket.

A szóban forgó tartósítószer rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban.

A kísérlet alapján úgy tűnik, a terc-butilhidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán. Az influenza ellen beoltott egereknél, melyeknek a tartósítószert adták, több gyulladás alakult ki, és három nappal tovább tartott a gyógyulásuk az influenzából, mint a többi példánynak, amelyek nem fogyasztottak a szerből.

A népszerű adalékanyag hatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot – számolt be Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa április 7-én az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.

A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként, például a főzőolajokban és a fagyasztott húsételekben – különösképp a tengeri halfilében –, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.

Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben.

A kutatók többféle kísérletet végeztek, és a kezeletlen egereknél, amelyek ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, mint azoknál, amelyek nem. Sőt, gyulladás is volt a szervezetükben, és a nyálkatermelődés is fokozottabb volt a tüdőben, mint átlagos esetben.

Bár a kutatók még nem találták meg a pontos indokokat, lehetségesnek tartják, hogy az adalékanyag növeli az immunrendszer Nrf2 fehérjéinek működését, ami ahhoz vezet, hogy vírusokkal harcoló immunsejtek száma csökken. Ezt a felvetést azonban a kutatóknak még bizonyítaniuk kell.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 20. 11:58, hétfő | Helyi

Keresi a rendőrség a képeken látható férfit

A kiskunfélegyházi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi beazonosításához.

2019. Május 20. 11:03, hétfő | Helyi

Elérhetetlenné válhat a Gmail és a Play áruház a Huawei telefonokon

A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal...

2019. Május 20. 10:00, hétfő | Helyi

Amikor a hulladék új életre kel…

Május 19-én megnyitotta kapuit a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás a KSzC Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium udvarán.

2019. Május 20. 08:39, hétfő | Helyi

Kiskunfélegyháza adott otthont a Petőfi-rokonok országos találkozójának

A Városháza dísztermében május 18-án tartott országos rendezvényen a Petrovics és a Hrúz leszármazottak vettek részt.