Városlista
2018. szeptember 21, péntek - Máté

Hírek

2014. December 29. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A szilveszteri petárdázás veszélyei

A szilveszteri petárdázás veszélyei

Kutyatartók figyelmébe ajánlom az alább írtakat! Csak azért, hogy az Új Évet ne a kedvencünk keresésével vagy végleges elvesztésével kezdjük...

Elmúlt a karácsony és itt a szilveszter. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg hálás négylábúinkról sem, akiknek ez a nap ugyanolyan, mint az összes többi. Azonban amikor éjfélt üt az óra és átlépünk az új esztendőbe, akkor százezernél is több petárda, illetve tűzijáték indul útjára.

A hatalmas hanghatások, iszonyatosan rémisztőleg hatnak kutyáinkra, így azok megvadulhatnak, rosszabb esetben meg is szökhetnek. Miután nagy valószínűséggel mi emberek nem mondunk le a tűzijáték öröméről, kénytelenek leszünk a kutyáink számára humánus megoldást keresni. Az év utolsó napja a féktelen mulatozásé. Azonban egy felelős kutyatartó ekkor sem hanyagolja el kutyáját és gondoskodik annak biztonságáról, jó közérzetének lehetőség szerinti megtartásáról szilveszter éjszakáján. A több ezer tűzijáték egy percen belül olyan égi háborút hoz létre, amelyre a kutyák nagyon érzékenyen reagálnak. Ennek kezelésére többféle megoldás is létezik:

  1. Vigyük be a házba legkésőbb 20 órakor a kutyákat. Mondjuk ez egy nagyobb állatnál nem igazán megvalósítható. Az ő esetében próbáljunk minél többet kint tartózkodni vele az udvaron. Nyugtassuk és simogassuk ha egy-egy petárda durranását halljuk. A legjobb, ha kicsi korában hozzászoktatjuk ugyanilyen módszerrel a petárda és a tűzijáték hangjához.
  2. Kössünk a kutyák nyakába címmel, telefonszámmal ellátott nyakörvet. Ezt kiváltja a mikrochip, már ha beletetettük egyáltalán. Tulajdonképpen ez a legbiztosabb megoldás kóbor állatok gazdáinak felkutatására. A legszembetűnőbb azonban a nyakörv, mert már így messziről lehet látni, hogy nem gazdátlan állatról van szó és esetleg a menhelyre beszólhatunk ha van egy kis jóakarat bennünk.
  3. Ha esti órákban sétáltatunk, kizárólag pórázzal tegyük azt.
  4. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, hogyan tudjuk megúszni a durrogtatást, akkor érdemes kikérni az állatorvosunk tanácsát, aki a kutya fajtájának ismeretében, akár javasolhat nyugtatószert.

Sajnos az óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy a kutyánknak nyoma vész. Az elkóborolt kutyákról a gyepmesteri telepen lehet érdeklődni, vagy a honlapjukat felkeresni. Főként forgalmas csomópontokban, lakótelepeken és akár autópálya mellett találnak rákóbor ebekre, akár több kilométerre a lakóhelytől, ezért lényeges az információval ellátott nyakörv. Így az ünnepek tájékán a menhelyek a civilek összefogását is kérik. Egy-egy menhelynek már nincs kapacitása az állatokat ellátni, ezért kérik, hogy ha valaki rémült, sérült eben lát az utcán, az hateheti ne hagyja ott. A kutyák többsége néhány napon belül visszakerül gazdájához.

Minden hozzám hasonlóan felelős kutyabarátnak és állattartónak Boldog Új Esztendőt kívánok!

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 20. 16:34, csütörtök | Helyi

Nyilvános olvasópróba a Magyar Dráma Napja alkalmából

Nyilvános olvasópróbát tartanak 2018. szeptember 21-én, pénteken 17 órától a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. emeleti nagyteremben.

2018. Szeptember 20. 16:30, csütörtök | Helyi

Autómentes nap Kiskunfélegyházán

2018. szeptember 21-én, pénteken az Európai Mobilitási Hét keretében rendezi meg városunk az Autómentes Napot.

2018. Szeptember 20. 13:51, csütörtök | Helyi

Eredményesen versenyeztek a Turul Koppány Íjászai

2018. szeptember 8-án Kiskunfélegyházán rendezte meg a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sport Egyesület a Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat 6. fordulóját, ami egyben a döntő helyszíne is volt.

2018. Szeptember 20. 12:58, csütörtök | Helyi

Emlékhellyel tisztelegnek a szervdonorok előtt Kiskunfélegyházán

Szakmai fórummal egybekötve avatják fel a kiskunfélegyházi Alsótemető megújult ravatalozójánál szeptember 26-án, szerdán azt az emlékművet, amelyet szervdonorok tiszteletére állítottak.