Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 29. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A szilveszteri petárdázás veszélyei

A szilveszteri petárdázás veszélyei

Kutyatartók figyelmébe ajánlom az alább írtakat! Csak azért, hogy az Új Évet ne a kedvencünk keresésével vagy végleges elvesztésével kezdjük...

Elmúlt a karácsony és itt a szilveszter. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg hálás négylábúinkról sem, akiknek ez a nap ugyanolyan, mint az összes többi. Azonban amikor éjfélt üt az óra és átlépünk az új esztendőbe, akkor százezernél is több petárda, illetve tűzijáték indul útjára.

A hatalmas hanghatások, iszonyatosan rémisztőleg hatnak kutyáinkra, így azok megvadulhatnak, rosszabb esetben meg is szökhetnek. Miután nagy valószínűséggel mi emberek nem mondunk le a tűzijáték öröméről, kénytelenek leszünk a kutyáink számára humánus megoldást keresni. Az év utolsó napja a féktelen mulatozásé. Azonban egy felelős kutyatartó ekkor sem hanyagolja el kutyáját és gondoskodik annak biztonságáról, jó közérzetének lehetőség szerinti megtartásáról szilveszter éjszakáján. A több ezer tűzijáték egy percen belül olyan égi háborút hoz létre, amelyre a kutyák nagyon érzékenyen reagálnak. Ennek kezelésére többféle megoldás is létezik:

  1. Vigyük be a házba legkésőbb 20 órakor a kutyákat. Mondjuk ez egy nagyobb állatnál nem igazán megvalósítható. Az ő esetében próbáljunk minél többet kint tartózkodni vele az udvaron. Nyugtassuk és simogassuk ha egy-egy petárda durranását halljuk. A legjobb, ha kicsi korában hozzászoktatjuk ugyanilyen módszerrel a petárda és a tűzijáték hangjához.
  2. Kössünk a kutyák nyakába címmel, telefonszámmal ellátott nyakörvet. Ezt kiváltja a mikrochip, már ha beletetettük egyáltalán. Tulajdonképpen ez a legbiztosabb megoldás kóbor állatok gazdáinak felkutatására. A legszembetűnőbb azonban a nyakörv, mert már így messziről lehet látni, hogy nem gazdátlan állatról van szó és esetleg a menhelyre beszólhatunk ha van egy kis jóakarat bennünk.
  3. Ha esti órákban sétáltatunk, kizárólag pórázzal tegyük azt.
  4. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, hogyan tudjuk megúszni a durrogtatást, akkor érdemes kikérni az állatorvosunk tanácsát, aki a kutya fajtájának ismeretében, akár javasolhat nyugtatószert.

Sajnos az óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy a kutyánknak nyoma vész. Az elkóborolt kutyákról a gyepmesteri telepen lehet érdeklődni, vagy a honlapjukat felkeresni. Főként forgalmas csomópontokban, lakótelepeken és akár autópálya mellett találnak rákóbor ebekre, akár több kilométerre a lakóhelytől, ezért lényeges az információval ellátott nyakörv. Így az ünnepek tájékán a menhelyek a civilek összefogását is kérik. Egy-egy menhelynek már nincs kapacitása az állatokat ellátni, ezért kérik, hogy ha valaki rémült, sérült eben lát az utcán, az hateheti ne hagyja ott. A kutyák többsége néhány napon belül visszakerül gazdájához.

Minden hozzám hasonlóan felelős kutyabarátnak és állattartónak Boldog Új Esztendőt kívánok!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.