Városlista
2018. december 9, vasárnap - Natália

Hírek

2014. December 29. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A szilveszteri petárdázás veszélyei

A szilveszteri petárdázás veszélyei

Kutyatartók figyelmébe ajánlom az alább írtakat! Csak azért, hogy az Új Évet ne a kedvencünk keresésével vagy végleges elvesztésével kezdjük...

Elmúlt a karácsony és itt a szilveszter. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg hálás négylábúinkról sem, akiknek ez a nap ugyanolyan, mint az összes többi. Azonban amikor éjfélt üt az óra és átlépünk az új esztendőbe, akkor százezernél is több petárda, illetve tűzijáték indul útjára.

A hatalmas hanghatások, iszonyatosan rémisztőleg hatnak kutyáinkra, így azok megvadulhatnak, rosszabb esetben meg is szökhetnek. Miután nagy valószínűséggel mi emberek nem mondunk le a tűzijáték öröméről, kénytelenek leszünk a kutyáink számára humánus megoldást keresni. Az év utolsó napja a féktelen mulatozásé. Azonban egy felelős kutyatartó ekkor sem hanyagolja el kutyáját és gondoskodik annak biztonságáról, jó közérzetének lehetőség szerinti megtartásáról szilveszter éjszakáján. A több ezer tűzijáték egy percen belül olyan égi háborút hoz létre, amelyre a kutyák nagyon érzékenyen reagálnak. Ennek kezelésére többféle megoldás is létezik:

  1. Vigyük be a házba legkésőbb 20 órakor a kutyákat. Mondjuk ez egy nagyobb állatnál nem igazán megvalósítható. Az ő esetében próbáljunk minél többet kint tartózkodni vele az udvaron. Nyugtassuk és simogassuk ha egy-egy petárda durranását halljuk. A legjobb, ha kicsi korában hozzászoktatjuk ugyanilyen módszerrel a petárda és a tűzijáték hangjához.
  2. Kössünk a kutyák nyakába címmel, telefonszámmal ellátott nyakörvet. Ezt kiváltja a mikrochip, már ha beletetettük egyáltalán. Tulajdonképpen ez a legbiztosabb megoldás kóbor állatok gazdáinak felkutatására. A legszembetűnőbb azonban a nyakörv, mert már így messziről lehet látni, hogy nem gazdátlan állatról van szó és esetleg a menhelyre beszólhatunk ha van egy kis jóakarat bennünk.
  3. Ha esti órákban sétáltatunk, kizárólag pórázzal tegyük azt.
  4. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, hogyan tudjuk megúszni a durrogtatást, akkor érdemes kikérni az állatorvosunk tanácsát, aki a kutya fajtájának ismeretében, akár javasolhat nyugtatószert.

Sajnos az óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy a kutyánknak nyoma vész. Az elkóborolt kutyákról a gyepmesteri telepen lehet érdeklődni, vagy a honlapjukat felkeresni. Főként forgalmas csomópontokban, lakótelepeken és akár autópálya mellett találnak rákóbor ebekre, akár több kilométerre a lakóhelytől, ezért lényeges az információval ellátott nyakörv. Így az ünnepek tájékán a menhelyek a civilek összefogását is kérik. Egy-egy menhelynek már nincs kapacitása az állatokat ellátni, ezért kérik, hogy ha valaki rémült, sérült eben lát az utcán, az hateheti ne hagyja ott. A kutyák többsége néhány napon belül visszakerül gazdájához.

Minden hozzám hasonlóan felelős kutyabarátnak és állattartónak Boldog Új Esztendőt kívánok!

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 09. 09:58, vasárnap | Helyi

A második is fényre lobban, jelzi: angyal szállt a földre

A hitet jelképező első gyertyaláng után fellobbant városunk adventi koszorúján december 8-án a reményt jelképező második gyertya is.

2018. December 09. 09:20, vasárnap | Helyi

Idén 56 alkotásból épült meg a Mézeskalács Meseváros

Immáron ötödik alkalommal épül fel Advent idején a Mézeskalács Meseváros, melyeknek minden egyes darabját jótékonysági célzattal készítik a vállalkozó kedvű alkotók, és akik ily módon kívánnak segítséget nyújtani.

2018. December 09. 08:00, vasárnap | Helyi

Ne feledje! Ma állat- és kirakodóvásár!

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy a hagyományoknak megfelelően ma is (december 9-én) megrendezésre kerül az ORSZÁGOS ÁLLAT- ÉS KIRAKODÓVÁSÁR a félegyházi vásártéren.

2018. December 08. 21:13, szombat | Helyi

A karácsony már kopogtat az 5. számú választókörzetben is

Mint minden évben, idén is gondoskodott az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője arról, hogy mindenkinek legyen ünnep a karácsony.