Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Április 09. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Pattanjon bringára!

Pattanjon bringára!

HÚSZ FOK FÖLÉ kúszott a hőmérő higanyszála, ideje leporolni a drótszamarat.

A hétvégeken megtelnek a bringás kirándulóhelyek, s a nagyobb városokban is jól teszik a gyalogosok, ha nem csak az autókra, de a két keréken száguldókra is figyelnek.

Hol vannak már azok idők, mikor csak Csepel biciklit vásárolhattunk, ha új bringára vágytunk! Egyre népszerűbb a kerékpározás, így a kereskedelme is bővült: ember legyen a talpán, aki képes jól választani a milliónyi drótszamár közül.

A gombamód szaporodó sportáruházakban, sőt a szupermarketekben is tucatszám állnak a biciklik, de jobb, ha nem itt keresgélünk megfelelőt.

Benovics Gábor gyakorlott bringás, a Helian NaTour túravezetője, évek óta szervez és vezényel le biciklis túrákat országhatáron belül és kívül: – Nem arról van szó, hogy ezeken a helyeken az összes kerékpár gagyi, de azt javaslom, aki vásárolni szeretne, inkább szaküzletben tegye, mert ott a szakértői segítséggel biztosan a számára legmegfelelőbbet választja.

Nem kell feltétlenül új bringa vásárlására vagyonokat költeni, hiszen az interneten és a szakboltokban is találhatunk remek használt, felújított bicikliket.

A legfontosabb, hogy a kezdő, de még a gyakorlott sportember is döntse el, mit akar: a városban bringázna vagy hétvégente a hegyekben túrázna? Profi vagy csak most ismerkedik a kerékpározással? A keményebb edzés vagy a kényelem a fontosabb számára? Ezekre a kérdésekre válaszolva adhat segítséget a szakember a bicikliboltban.

És bár olcsóbban is meg lehet úszni a vásárlást, akad, amin nem éri meg garasoskodni.

– Az egyik legfontosabb alapfelszerelés a fék. Ezen nem szabad spórolni! – figyelmeztet Benovics Gábor. – Sajnos az új bicikliknél is előfordulhat, hogy vacak a fék, ezért ezt vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, később pedig tartsuk karban.

Fontos továbbá a megfelelő nyereg, hiszen a rossz választás hosszú napokig tartó sajgó érzést okozhat a tomporban.

– Az idősebb korosztály, akikkel sokat túrázunk, a zselés ülést részesíti előnyben, s nem véletlenül: nagyon puha és kényelmes, a hosszabb túrákon is jó szolgálatot tehet – összegez a túravezető.

A JÖVŐ BICIKLIJE. – Tekerni persze kell, de egy kis rásegítéssel sokak dolgát megkönnyíti – mutatja be az elektromos kerékpárt Benovics Gábor. – Bár az ára még igen borsos, egyre népszerűbb lesz, ez a jövő trendje. Sokakat vonzhat a biciklizéshez. Akár az idősebbeket, akiknek elkél a segítség, vagy a túlsúllyal küzdőket, akik most térnének vissza a testedzés világába, netán az öltönyös menedzsert, aki bringával járna dolgozni, de nem szeretne megizzadni. Az elektromos biciklik körül sok a félreértés: nem motor, ugyanúgy kell hajtani, mint a biciklit, csak éppen a nehezebb terepeken segítséget ad a kis szerkezet. Száguldozni sem lehet vele, bizonyos tempónál gyorsabban nem haladhat. Túráinkon többeknek javasoljuk, hogy béreljenek elektromos kerékpárt, sokat segíthet a szintkülönbségek legyőzésében. De tapasztalataink szerint az idősebbek még ódzkodnak tőle. Nekik azt javaslom, ne féljenek, hiszen ez is csak bicikli, ráadásul garantált a sikerélmény – mondja a túravezető.

- AZ IGAZI TÚRATÁRS. Rövidebb-hosszabb biciklis túrákon remek választás lehet a trekking bicikli: a kereke nem olyan széles, mint a hegyi kerékpáré, ugyanakkor eléggé masszív, hogy kibírjon egy túrát, a teleszkóp pedig kényelmet és biztonságot ad. Benovics Gábor szerint: – Nem véletlenül ajánljuk a túráinkra érkezőknek, kezdők és haladók egyaránt élvezni fogják, ha ezzel vágnak neki az útnak. Aki csak ismerkedik a biciklis túrázással, hétvégi tekeréssel, a legjobb, ha először bérli a kerékpárt, így kipróbálhatja, mennyire felel meg az igényeinek.

FIXI ÉS VINTAGE SZÉPSÉGEK
Ahogy egyre népszerűbbé válik a városi biciklizés, úgy a drótszamár is – főleg a fiatalok körében – már-már az autókhoz hasonló státusszimbólummá válik. Aki gyorsan célba érne, választhatja a fék nélküli, könnyű szerkezetes fixit, amivel könnyen szlalomozhat az autók között. Nekik nem javasolt dorozsmás, vagyis mélyen bordált kereket választani, ezt az aszfalt helyett inkább a terepen használják.
Jó szolgálatot tehet viszont a jól megválasztott sárhányó. Míg a futárok és az egyetemista fiúk jellemzően ezt a megoldást választják, egyre több csodaszép bringakölteményen tekerő lányt látni a városokban.
Népszerű megoldás, hogy az olcsón beszerzett, régi, retró biciklit értő kezekre bízzák, akik új nyereggel, kormánnyal, csomagtartóval vagy szép kis kosárral látják el a sporteszközt. Persze a végösszeg borsos, de a szépségnek ára van.

HEGYEK URAI. Nemegyszer előfordul, hogy a gyalogos túrázót halálra ijeszti a hegyről leszáguldó downhill bringás csapat. – Ez a műfaj egyre népszerűbb itthon is. Ahhoz, hogy a rajongói biztonságosan közlekedjenek a hegyekben és erdőkben, igen masszív kerékpárra van szükségük – mondja a túravezető. Vastag kerék, masszív váz: erre a csoportra külön kereskedelmi ágazat épült ki, így aki ezt választaná, csak szaküzletben vásároljon biciklit.

SOHASEM ÁRT. A lámpák és a fék mellett érdemes beszereznünk pár kiegészítőt. – Gyakori a vita: kell-e a sisak? Tapasztalataim szerint a legtöbb baleset fejsérülés. Ezért mindig, mindenkinek javaslom, hogy használjon sisakot – javasolja Benovics Gábor.
A fényvisszaverő mellény is életet menthet, érdemes magunknál tartani. Ma már divatos formában is kapható, nem kell „kukásmellényt” magunkra húzni. A jó lakat szintén elengedhetetlen. A lakat és a bicikli ára legyen arányban: ha drágább kerékpárt veszünk, a biztonságon se spóroljunk. Legjobb az U lakat: masszív és nehéz is, csak a legelszántabb tolvajok küzdenek meg vele.
A váltó többek számára lehet hasznos, de aki csak sík terepen és rövidebb távokon kerekezik, annak nem feltétlenül kell költenie rá. Aki alföldi településen él, s csak az otthona és a bolt vagy a templom között biciklizik, számára felesleges lehet. – Több idős túrázónktól hallottam már, hogy nem szívesen bajlódnak a váltóval: ha elfáradnak, inkább tolják a biciklit. A váltó tehát nem létszükséglet, spórolhatunk rajta – mondja tanácsadónk. A bevásárlást is bringával intézőknek vagy a sok cuccot cipelőknek hasznos, ha a hátsó csomagtartót a kormányra erősített kosár egészíti ki.

Címkék: kerékpározás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.