Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Október 20. 07:01, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Paraszti életképek fafaragásokba öltözve

Paraszti életképek fafaragásokba öltözve

Figura László kiskunmajsai fafaragó alkotásaiból nyílt kiállítás október 19-én a Vállalkozók Ipartestületének Székházában.

A tárlatot a Szegedről érkező Fodor Ferenc muzeológus, etnográfus és Mindszenti Lászlóné "Mandula" méltatta.

Figura László az egyszerűség, a tisztesség, a becsületesség és a nagyszerűség megteremtője – e szavakkal jellemezte Mindszenti Lászlóné a fafaragó művészt, majd elmesélte megismerkedésük körülményeit és aranyos történetét.

"Mandula" szívet melengető szavai után Fodor Ferenc muzeológus nyitotta meg ünnepélyesen a kiállítást és méltatta a fafaragó művész munkáit. Isten áldja meg a tisztes ipart! – kezdte beszédét, mely méltán tükrözte a művész iránt tiszteletét.

Megtudhattuk, hogy Figura László művészetének megértéséhez, igen nagy tájékozottságra van szükségünk. Egy ember, egy népcsoport lelkivilágát, viselkedését számos tényező befolyásolja. Ilyen pl. a területre vonatkozó geológiai viszonyok, gazdasági, társadalmi és természetesen a politikai feltételek. Konkrétan az úgynevezett Alsó-Kiskunság geológiai természetföldrajzi viszonyaira kell kitekintenünk a fafaragványok mélyebb mondanivalójának megértéséhez.
Elég csak a korai Kárpát-medencei történetünkre gondolni, amikor IV. Béla a kunokat olyan helyre telepítette, amelyet még az elsősorban állattenyésztéssel foglalkozó őseink sem tudtak hasznosítani. Ami élet teremtődött, azt a török elpusztította. Kiskunfélegyházát is csak az 1740-es évek elején szállták meg őseink. Levéltári forrásokból tudjuk, hogy az újjáépült települések lakói milyen küzdelmek árán tudtak gyökeret verni a homokon. Sokaknak ez nem is sikerült, mint ahogy ezt Majsa példája is mutatja. A megélhetés feltételei az évszázadok alatt sem javultak. A homokon a szegénység, az éhínség az úr.

Figura László 1936-ban Kiskunmajsán szegény paraszti családban született. Ennek is tulajdonítható, hogy a szegénység, a paraszti munka, a paraszti családok életének jellegzetes külső és belső tulajdonságait, emlékeit őrzik művei. A szegény paraszti családokban a gyerekek játékait ügyes kezű szülők vagy rokonok készítették. Tehát a jó példa, amelyet már gyermekkorában hasznosítani tudott. Gondoljunk csak bele a mai napjainkba! Vajon a rokonok, családtagok milyen követendő példát mutatnak a gyermekeiknek? Ma már a szegénység egészen másról szól. Itt érhető tetten az említett társadalmi, politikai viszony.

Figura László alkotásai példaként szolgálnak a mai nemzedék számára. Ahhoz, hogy mindezt megértsük, a néprajz tudományághoz kell fordulnunk. Egy-egy népcsoport mindennapjai, a paraszti élet dolgos hétköznapjai, hol milyen tevékenységgel teremtették meg a napi betevőt az emberek. Figura Lászlónak közvetlen élményei sűrűsödnek össze a fákból faragott művekben. Megjelennek a faragványokban az aratás, szüretelés, kaszálás, kenyérsütés képei mellett a mély vallásosság motívumai.

Összességében elmondható, hogy mindenki számára maradandó élményt ad, ha Figura László műveit megcsodálja. Érdemes megállni egy-egy remekmű előtt hosszas percekre és a mélyebb mondanivaló után kutatva szemlélni őket. Megéri.

A kiállítás megtekinthető október 30-ig az intézmény nyitva tartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.