Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Palkovics: új felsőoktatási szemléletet várunk a kancellároktól

Palkovics: új felsőoktatási szemléletet várunk a kancellároktól

Többlépcsős szűrőn keresztül, egyebek között anonim személyiségteszt kitöltésével választják majd ki az állami felsőoktatási intézmények kancellárjelöltjeit - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Több mint háromszázan jelentkeztek a határidőig a 29 posztra. Palkovics László emlékeztetett rá: az intézményvezetők továbbra is a rektorok lesznek, a kancellárok egyfajta menedzserként dolgoznak majd mellettük.

Tegnap lejárt a jelentkezési határidő a felsőoktatási kancellári posztokra. A jelentkezők számáról végleges adat péntekre várható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László szerint jól látszik, hogy 'a magyar munkaerőpiacon ezek a pozíciók nagyon attraktívnak számítanak és háromszáznál is több lesz végül az aspiráns'.

Palkovics László elmondta: az intézményvezetők továbbra is a rektorok lesznek, a kancellárok egyfajta menedzserként dolgoznak majd mellettük. Hozzátette: a kancellároknak újfajta szemléletet kell meghonosítaniuk a felsőoktatásban, ezért szerinte nem feltétlenül hátrány, hogy az intézményen kívülről jönnek. Hangsúlyozta: fontos, hogy valaki más szemszögből tudja nézni az adott intézmény életét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a jelentkezés során egyebek mellett motivációs leveleket és referencialeveleket is kértek a pályázóktól. Több szinten zajlik ezeknek a feldolgozása, a következő lépésben anonim személyiség teszt kitöltésére kérik majd a jelentkezőket, ennek célja, hogy képet kapjanak a jelöltek olyan jellemzőiből, amelyek a jelentkezési dokumentumokból nem olvashatók ki. A harmadik szinten azokat a kancellár-jelölteket, akik átmenetek szűrön, interjúztatni fogják.

Palkovics László hozzátette: az így összeállított listát a nemzeti erőforrás miniszter jóváhagyásával terjesztik fel a miniszterelnöknek. A megbízások három évre szólnak, a cél az, hogy az intézmények gazdálkodása felelősebb, átláthatóbb legyen.

A tervek szerint decemberben kerülhet a kormány elé a magyar felsőoktatás elkövetkező öt éves stratégiája - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár. Szavai szerint, jelenleg zajlik az egyeztetés az intézményekkel.

Palkovics László emlékeztetett: 2010-ben a kormány a műszaki, az informatikai, a természettudományos és a pedagógusképzést jelölte meg kiemelten fontos területként. 2010-ben a hallgatók 28 százaléka jelentkezett erre a négy képzésre. 'Viszont azzal, hogy az elmúlt 4,5-5 évben tudatosította a politika és a gazdaság, hogy ezek fontos területek, 2014-ben ugyanerre a négy képzésre már 41 százaléka jelentkezett a hallgatóknak.'

A felsőoktatásért felelős államtitkár beszélt a diplomamentő programról is, szerencsétlen helyzetnek nevezte, hogy 42 ezer hallgató van a rendszerben, aki nem kaphatja meg a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Hangsúlyozta: a kormány kezdeményezése ezen segít.

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint az nem baj, ha a diákok egy része külföldön szerez diplomát, ha utána hazajön, és itthon hasznosítja a tanultakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;