Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2018. Június 04. 14:20, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Öt évtizedre tekint vissza a Szakmaközi Művelődési Ház

Öt évtizedre tekint vissza a Szakmaközi Művelődési Ház

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget június 2-án a Szakmaközi Művelődési Ház.

A rendezvény nyitányaként Rátkai Sándor köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve Rosta Ferenc alpolgármester, Rádi András festő, Juhász István, a Nyugdíjas Klubok elnökének nevét.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a héten tartotta éves közgyűlését a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, ahol új alapszabály elfogadására és új tisztségviselők megválasztására került sor. Ennek okán sajnos nem tudták képviseltetni magukat az ünnepségen, de azt is előrebocsátotta az igazgató, hogy szeptember 15-én minden bizonnyal el tudnak jönni az 50. jubileum alkalmából ismételten megrendezésre kerülő ünnepségre.

A bevezető gondolatokat követően az igazgató visszaemlékezett a megalakulásra, mely a 90-es években zajlott. Akkoriban a TEMI-nek, melyhez a Szakmaközi is tartozik, 250-300 tagja volt. Jelenleg 70 tagja van, ami azt jelenti, hogy fogynak az egyesületek és csökken a létszámuk. Szerencsére vannak próbálkozások az ellenpéldára is. 2017. szeptemberétől ugyanis Hagyományőrző Énekesek néven alakult újjá egy énekkar. Az együttes elődje a Félegyházi Citerazenekar és Énekkar 2001-ben 16 énekessel és 4 citerással alakult. Szép eredményeket értek el már akkor is. Újjáalakulásuk után is sok helyen felléptek.

Az ünnepség folytatásában az énekkar adott elő félegyházi népdalcsokrot harmonika kísérettel, mely osztatlan sikert aratott a közönség soraiban.

A vidám nótákat követően Rátkai Sándor igazgató felkérte Kertészné Rozikát - aki több mint 30 évet töltött az intézmény vezetőjeként – hogy beszéljen a Szakmaközi Művelődési Ház fél évszázadra visszatekintő múltjáról.

Az egykori igazgató asszony csak mozzanatokat ragadott ki és a teljesség igénye nélkül emelte ki a művelődési ház születésének és életútjának történéseit, de így is akadt bőven mesélni való. Beszédének zárásaként pedig átnyújtotta Balla László alpolgármesternek és Rátkai Sándor igazgatónak a földhivatalban végzett kutatómunkájának eredményét, melyben rögzítve van, hogy már 1898-ban állt a Szakmaközi épülete.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 25. 15:43, kedd | Helyi

Így hat a testre, ha éhgyomorra edzünk

Vajon tényleg igaz a felvetés, miszerint ha éhgyomorra indulunk el edzeni, több kalóriát fog elégetni a testünk mozgás közben?

2018. Szeptember 25. 15:29, kedd | Helyi

3 arany, 2 bronz a nágocsi Duatlon Ranglistás versenyen

2018. Szeptember 25. 13:03, kedd | Helyi

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán.

2018. Szeptember 25. 12:35, kedd | Helyi

Megjelentek a permetező drónok a mezőgazdaságban

A magyar mezőgazdaság az elmúlt években hatalmas fejlődésnek indult, folyamatosan nőtt az ágazat kibocsátása, de még mindig van hová fejlődnie.