Városlista
2019. március 20, szerda - Klaudia, Alexandra

Hírek

2018. Június 04. 14:20, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Öt évtizedre tekint vissza a Szakmaközi Művelődési Ház

Öt évtizedre tekint vissza a Szakmaközi Művelődési Ház

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget június 2-án a Szakmaközi Művelődési Ház.

A rendezvény nyitányaként Rátkai Sándor köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve Rosta Ferenc alpolgármester, Rádi András festő, Juhász István, a Nyugdíjas Klubok elnökének nevét.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a héten tartotta éves közgyűlését a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, ahol új alapszabály elfogadására és új tisztségviselők megválasztására került sor. Ennek okán sajnos nem tudták képviseltetni magukat az ünnepségen, de azt is előrebocsátotta az igazgató, hogy szeptember 15-én minden bizonnyal el tudnak jönni az 50. jubileum alkalmából ismételten megrendezésre kerülő ünnepségre.

A bevezető gondolatokat követően az igazgató visszaemlékezett a megalakulásra, mely a 90-es években zajlott. Akkoriban a TEMI-nek, melyhez a Szakmaközi is tartozik, 250-300 tagja volt. Jelenleg 70 tagja van, ami azt jelenti, hogy fogynak az egyesületek és csökken a létszámuk. Szerencsére vannak próbálkozások az ellenpéldára is. 2017. szeptemberétől ugyanis Hagyományőrző Énekesek néven alakult újjá egy énekkar. Az együttes elődje a Félegyházi Citerazenekar és Énekkar 2001-ben 16 énekessel és 4 citerással alakult. Szép eredményeket értek el már akkor is. Újjáalakulásuk után is sok helyen felléptek.

Az ünnepség folytatásában az énekkar adott elő félegyházi népdalcsokrot harmonika kísérettel, mely osztatlan sikert aratott a közönség soraiban.

A vidám nótákat követően Rátkai Sándor igazgató felkérte Kertészné Rozikát - aki több mint 30 évet töltött az intézmény vezetőjeként – hogy beszéljen a Szakmaközi Művelődési Ház fél évszázadra visszatekintő múltjáról.

Az egykori igazgató asszony csak mozzanatokat ragadott ki és a teljesség igénye nélkül emelte ki a művelődési ház születésének és életútjának történéseit, de így is akadt bőven mesélni való. Beszédének zárásaként pedig átnyújtotta Balla László alpolgármesternek és Rátkai Sándor igazgatónak a földhivatalban végzett kutatómunkájának eredményét, melyben rögzítve van, hogy már 1898-ban állt a Szakmaközi épülete.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 20. 11:21, szerda | Helyi

Méltó módon újul meg az Ótemplom környezete

Különleges, a városunk egyik legszebb műemlékéhez méltó módon újul meg az Ótemplom környezete.

2019. Március 20. 11:05, szerda | Helyi

Hamarosan permetezik a platán- és hársfákat

Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy a platán és hársfák lemosó permetezésének várható időpontja 2019. március 26.

2019. Március 20. 09:08, szerda | Helyi

Naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát gyűjthetünk

Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

2019. Március 20. 08:58, szerda | Helyi

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Idén ősztől már nem a pontos idő, hanem a tényleges fényviszonyok határozzák meg Félegyházán, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás: amikor sötétedni kezd, a lámpák felgyúlnak.