Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Július 15. 08:23, szerda | Helyi
Forrás: kurultaj.hu

Ősök Napja: több mint ötven program a bugaci pusztán

Ősök Napja: több mint ötven program a bugaci pusztán

Több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő programon keresztül mutatják be a magyarság legősibb hagyományait a bugaci pusztán augusztus 14-15-16-án.

Több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő programon keresztül mutatják be a magyarság legősibb hagyományait, emellett a magyarság őseire, Árpád vezérre és Attila hun fejedelemre is emlékeznek a III. Ősök napja elnevezésű hagyományőrző találkozón a bugaci pusztán augusztus 14. és 16. között.

A magyar hagyományőrző társadalom színe-java gyűlik össze a bugaci pusztán, a III. Ősök Napján, hogy méltósággal emlékezzen a magyarság legnagyobb őseire, Atillára, Árpád vezérre, és színvonalas programokon keresztül mutassa be nemzetünk legősibb hagyományait az oda látogató nagyközönségnek. A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényére több mint 100.000 embert várnak a szervezők.

A Magyar-Turán Alapítvány által szervezett ünnepség főbb programjait (kiállítások, seregszemle, jurtatábor, kézműves vásár) mind szakemberek készítik elő (történészek, antropológusok, régészek, néprajzosok) és a legkiválóbb hagyományőrző csapatok valósítják meg. Mára a Kurultaj mellett az Ősök Napja vált a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepévé, amely generációkat és nemzetrészeket köt össze. A három nap alatt több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program valósul meg. Mindez egy a honfoglalás korának hangulatát felidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborban valósul meg. A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. A keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása is az egyik legfontosabb eleme a rendezvénynek. A ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak. Azok számára, akik több napra látogatnak a rendezvényre, a jurtatábor közelében egy hatalmas kemping került kialakításra, amelyet mobil illemhelyekkel és zuhany konténerekkel teszik komfortossá az ott tartózkodást a szervezők.

Az Ősök Napja a magyar kultúra és a magyar összefogás ünnepe. Pártok és politikai nézetek fölött áll és 15 millió magyart képvisel. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Amennyiben vásározni szeretne…
A vásárosok száma idén maximum 100. Továbbá 20 helyet a környékbeli őstermelőknek tartanak fent.

Csak magyar (Kárpát-medencei) kézműves portékával lehet részt venni az ünnepen! Az árusok áruját szigorúan ellenőrzik! Aki a részvételi díjat elutalja, az tudomásul veszi, hogy portékáját a helyszínen ellenőrzik, ha azok nem oda valók, azt elrakatják, szélsőséges esetben a vásározót távozásra szólítják fel!
Sikeres regisztrációnak az e-mailben történt jelentkezést követő banki utalás számít! Az árusító hely 3 méter. Aki többet szeretne, annyiszor 3 méter elárusító helyet kell fizetni, amennyibe sátra, installációja belefér! Az árusnak magának kell kialakítani a rendelkezésre álló 3x3 méteres férőhelyén portékái elrendezését, valamint kijáratát, ha esetlegesen ez szükséges a stand előtti területre, tehát a 3 méteren felül erre plusz hely nem jár!
A sátor nem lehet rikító vagy a természettől a környezettől nagyon elütő színű. Idegen nyelvű feliratok nem megengedettek! Nem megengedett továbbá a rendezvény mondanivalójával, eszmeiségével össze nem egyeztethető felirat, molinó, zászló kihelyezése sem az elárusító helyen! Ez természetesen a portékákra is vonatkozik!

További információk:
http://kurultaj.hu/2015/06/2015-osok-napja-kezmuves-vasar-tajekoztato/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.