Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Augusztus 24. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Országos tiszti főorvos: nincs járványveszély Magyarországon a bevándorlók miatt

Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra - mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Paller Judit közölte: járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek.
A magyar lakosság azonban védett, köszönhetően többek között a magas oltottságnak - emelte ki a tiszti főorvos.
Hozzátette: a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV-vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra - mondta.
Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is "eltűnnek", ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni - hangsúlyozta.

bjr \ bti \ bhi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk